Krievijas ĀM: Norvēģijas fregate nogrima uz līdzenas vietas, bet valsts runā tikai par KF

© REUTERS / akob Ostheim/Norwegian Coastal AdministrationФрегат "Хельге Ингстад" после столкновения с танкером у берегов Норвегии. 13 ноября 2018
Фрегат Хельге Ингстад после столкновения с танкером у берегов Норвегии. 13 ноября 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Norvēģijā izcēlies skandāls ap nogrimušo fregati, kas devusies jūrā ar izslēgtiem transponderiem, un pārmetumi Krievijai par GPS traucējumiem ir tikai mēģinājums novērst uzmanību, norādīja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

RĪGA, 23. novembris — Sputnik. Maskava nav saņēmusi nekādu oficiālu informāciju par to, ka GSP signālu traucējumu avoti NATO mācību Trident Juncture laikā atradušies Krievijā. Savukārt Oslo varēja izmantot apsūdzības pret Krieviju, lai novērstu uzmanību no skandāla, kas saistīts ar fregates avāriju, norādīja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova, vēsta RIA Novosti.

Jautājumā par Somijas apsūdzībām M.Zaharova informēja, ka Helsinki nav snieguši nekādus faktus – ne medijos, ne arī ar abu valstu divpusējo kanālu starpniecību.

"Ja sabiedrību var informēt par šiem faktiem un nez kāpēc Somijai tas ir jāizdara ar mediju starpniecību. Labi, var piekrist arī tādai pieejai. Tik un tā pēc savas būtības vajadzīgi fakti. Faktu nav – ne divpusējā līnijā iesniegtu, ne medijos publicētu. Ir tikai apsūdzības," – uzsvēra Zaharova.

Jautājumā par Norvēģijas apsūdzībām Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve norādīja, ka Oslo nav nodevusi nekādus oficiālus pieprasījumus, nav sniegusi nekādus pierādījumus, lai arī varētu saņemt kompetentus Krievijas paskaidrojumus. Zaharova atzīmēja: rodas iespaids, ka šie "muļķīgie stāsti" vajadzīgi Norvēģijas Aizsardzības ministrijai, lai "novērstu sabiedrības uzmanību no augošā skandāla, piemēram, ap Norvēģijas JKS jauno fregati Helge Ingstad, kas 8. novembrī uz līdzenas vietas saskrējās ar tankkuģi un nogrima pie Bergenas krastiem."

Zaharova piebilda, ka "saskaņā ar kuģu automātiskās identifikācijas starptautiskās sistēmas datiem, ar raķetēm bruņotā fregate izslēgusi transponderus un šķērsojusi tankkuģa maršrutu, tāpēc tankkuģis nav to pamanījis".

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs tikšanās laikā ar Norvēģijas premjerministri Ernu Sūlbergu - Sputnik Latvija
Viedoklis
Iesaistījuši Norvēģiju un ar spērieniem mudina Ukrainu: ASV militāri politiskā paranoja

NATO mācības Trident Juncture tika organizētas Norvēģijā. Tās aizritēja no 25. oktobra līdz 7. novembrim. Manevros piedalījās 50 tūkstoši karavīru no 30 valstīm – alianses locekļiem un partneriem, tiks izmantoti līdz 10 tūkstoši militārās un speciālās tehnikas vienību. Mācības bija vērienīgākie manevri pēdējo gadu laikā pie Krievijas robežām.

13. novembrī Norvēģijas Aizsardzības ministrija publicēja paziņojumu, kurā apsūdz Krieviju par iejaukšanos GPS darbā mācību Trident Juncture laikā. 15. novembrī Somijas Ārlietu ministrija apliecināja, ka uzticas Norvēģijas datiem, un traucējumi GPS darbā izplatījušies no Krievijas teritorijas. 19. novembrī Krievijas vēstnieks Helsinkos Pāvels Kuzņecovs tika izsaukts uz Somijas ĀM, kurā uzklausīja diplomātu bažas par traucējumiem satelītu navigācijas sistēmas GPS darbā un lidaparātu drošības apdraudējumu. Taču Helsinki nav snieguši informāciju Maskavai par to, ka globālās satelītu navigācijas sistēmas GPS traucējumu avots atradies tieši Krievijā.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot šos pārmetumus, paziņoja, ka "patlaban pastāv tendence apsūdzēt Krieviju visos nāvīgākajos grēkos", taču parasti šīs apsūdzības nav pamatotas.

Ziņu lente
0