Krievija gatava atjaunot beztermiņa uzturēšanās atļauju

© Sputnik / Игорь ДегтяревПаспорт гражданина Латвийской республики и вид на жительство РФ
Паспорт гражданина Латвийской республики и вид на жительство РФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban uzturēšanās atļauja Krievijā ārvalstniekiem tiek izsniegta uz pieciem gadiem.

RĪGA, 22. novembris — Sputnik. Krievija varētu no jauna ieviest beztermiņa uzturēšanās atļauju ārvalstu pilsoņiem – ar šādu iniciatīvu nākusi klajā Iekšlietu ministrija, vēsta RIA Novosti.

KF IeM Migrācijas lietu galvenās pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītāja Valentīna Kazakova informēja, ka atbilstošo likumprojektu plānots iesniegt valdībā līdz novembra beigām. Tas paredz beztermiņa uzturēšanās atļaujas ieviešanu – šāda norma Krievijā pastāvēja līdz 2002. gadam.

"Saņemts liels skaits lūgumu – cilvēki aizmirsuši pagarināt uzturēšanās atļauju, pieci gadi pagājuši. Ārvalstu pilsonis, kurš pastāvīgi dzīvo Krievijas teritorijā, saņem pensiju, pabalstus, var balotēties vēlēšanās un tikt ievēlēts, sabalsojas ar nesen atbraukuša ārvalstnieka situāciju," – teica Kazakova.

IeM iecerējusi arī vienkāršot uzturēšanos Krievijā ārvalstniekiem, kuri šeit absolvējuši augstskolu vai koledžu.

Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs uzstājas sestā Vispasaules Krievijas ārvalstīs dzīvojošo tautiešu kongresā - Sputnik Latvija
Lavrovs apliecina Krievijas atbalstu tautiešiem

"Mēs ierosinām izsniegt īslaicīgās uzturēšanās atļaujas ārvalstniekiem, Krievijas augstskolu un vidējo speciālo mācību iestāžu absolventiem. Pie tam atļauja viņiem jāsaņem bez kvotas," – norādīja Kazakova.

Patlaban īslaicīgās uzturēšanās atļaujas saskaņā ar kvotu saņem personas, kam Krievijā ir tuvinieki, darbsnespējīgi vecāki, kas stājušās laulībā ar KF pilsoni. IeM pārstāve uzsvēra, ka tiem, kuri vēlas saistīt savu likteni ar Krieviju, piedāvās iespēju saņemt uzturēšanās atļauju, pie tam nebūs vajadzības vispirms noformēt īslaicīgās uzturēšanās atļauju. Līdzīgu procedūru plānots ieviest arī Krievijas teritorijā dzimušajiem ārvalstniekiem.

Kas tas ir – uzturēšanās atļauja Krievijas Federācijā

Patlaban jebkuram ārvalstniekam, kurš paudis vēlmi ilgstoši uzturēties Krievijā, jāsaņem īslaicīgās uzturēšanās atļauja. Tās termiņš – trīs gadi. Pēc tam viņam ir tiesības noformēt uzturēšanās atļauju.

Uzturēšanās atļauja ir dokuments, kas apstiprina ārvalstnieka tiesības pastāvīgi dzīvot Krievijā, brīvi pamest valsti un atkal ierasties KF. Patlaban šīs atļaujas termiņš ir pieci gadi, ārvalstniekiem, kuri atzīti par krievu valodas nesējiem – trīs gadi.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedalījies VI Vispasaules tautiešu kongresā 2018. gada 31. oktobrī  - Sputnik Latvija
Putins: Krievija aizstāvēs krievu valodu un savu tautiešu krieviskumu

Augsti kvalificēts speciālists un viņa ģimenes locekļi saņem atļauju speciālista darba atļaujas laikam. Ārvalstniekam, kurš Krievijā saņēmis bēgļa statusu vai pagaidu patvērumu, kļuvis par valsts programmas dalībnieku, kā arī viņa ģimenes locekļiem uzturēšanās atļauja tiek noformēta uz valsts programmas dalībnieka apliecības darbības laiku.

Oktobra beigās Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu "Par Krievijas Federācijas valsts migrācijas politikas koncepciju 2019.-2025. gadam", kuras mērķis ir veidot komfortablākus apstākļus tautiešu pārbraukšanai uz pastāvīgu dzīvi Krievijā, kā arī izstrādāt precīzus noteikumus iebraukšanai un dzīvei, darbam, kā arī Krievijas pilsonības saņemšanai.

Ziņu lente
0