Politika

Lielbritānijas Konservatīvā partija iecerējusi paust neuzticību Terēzai Mejai

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISФлаги Британии и Евросоюза
Флаги Британии и Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja varētu saskarties ar balsojumu par neuzticības votumu, ņemot vērā darījumu par Brexit, ar ko neapmierināta pat premjeres partija.

RĪGA, 21. novembris – Sputnik. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja varētu saskarties ar neuzticības votumu, ja parlamentā par labu balsojumam izteiksies 48 politiķi, vēsta Sputnik Moldova.  Ja parlamentā tiks izskatīts jautājums par neuzticības izteikšanu premjerministrei, balsojumā būs jāpiedalās 316 deputātiem no Konservatīvās partijas. Mejai būs vajadzīgs vienkāršs balsu vairākums, lai saglabātu savu posteni. Pēc tam viņa vismaz gadu būs pasargāta no šīs procedūras atkārtošanās.

Jautājumu par neapmierinātību ar Mejas politiku Sputnik International apsprieda ar Demokrātu un veterānu partijas priekšsēdētāju Gevinu Feltonu (Gavin Felton).

Londona. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lielbritānijā neizslēdz jauna Brexit referenduma rīkošanu

- Kādas ir jūsu domas par Lielbritānijas izstāšanās no ES scenāriju?

- Pašreizējais scenārijs ir nodevība pret 17,4 miljoniem britu, kuri balsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības. Mēs maksājam 39 miljardus sterliņu mārciņu no nodokļu maksātāju līdzekļiem un neko par to negarantējam.

Terēza Meja vēl joprojām iebilst pret Brexit. Daudz lielāku vilšanos man sagādājuši tādi cilvēki kā Maikls Gouvs, kurš atbalstīja izstāšanos no ES, taču es šaubos par to, vai viņš partiju nostāda augstāk nekā valsti.

- Vai, jūsuprāt, iespējams runāt par neuzticības votuma organizēšanu, ņemot vērā to, ka nav izdevies savākt nepieciešamās 48 balsis?

- Konservatīvās partijas priekšsēdētājs uzskata, ka viss jau ir izlemts. Viņi izdarīs spiedienu pret vietējo asociāciju, lai gūtu to atbalstu. Man šķiet, zināmā posmā izdosies saņemt 48 balsis, jo starp konservatīvajiem Brexit atbalsta vairāk nekā 48 cilvēku – viņu skaits pārsniedz simtu.

158 apgabalos, kur dominē leiboristi, vēlētāji nobalsoja par izstāšanos no ES. Šausmina fakts, ka vietējie deputāti ir aizmirsuši – viņiem jāpārstāv cilvēki, nevis partija. Viņi partiju nostāda augstāk nekā valsti. To pašu dara arī daži konservatori.

- Vai pastāv iespēja, ka Terēza Meja novedīs pārrunas par Brexit līdz galam? Kas varētu viņu nomainīt premjera postenī? Vai pietiek laika vispārējām vēlēšanām?

Глава МВД Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Meja atzina, ka viskijs esot palīdzējis viņai pārdzīvot šīs nedēļas grūtības

- Ja tomēr izdosies saņemt 48 balsis, viņa, domājams, uzvarēs neuzticības votumu. Taču, ja, teiksim, viņai neizdosies uzvarēt, un valsts valdība nomainīsies, es domāju, par kandidātu kļūs kāds partijas loceklis.

Ir Deivids Deviss – ļoti principiāls cilvēks, ir arī Džeikobs Rīss-Mogs, taču vēsturiski kandidāts vienmēr izraudzīts no Ministru kabineta, bet Rīss-Mogs ministra posteni neieņem. Brexit piekritēju vidū ir labi kandidāti, taču viņiem neizdosies gūt panākumus, jo Brexit pretinieki saliedēsies ap vienu kandidātu.

Nedod Dievs, ja tas būs Maikls Gouvs vai Embers Rads, taču šajā gadījumā runa ir par to, kura politiķa vieta parlamentā ir stabilāka. Viņi ir vienīgie kandidāti, kuri gūs atbalstu.

Ziņu lente
0