Kādi līķi, galvenais ir emocijas: policija kontrolējusi situāciju pēc salūta

© Sputnik / Sergey MelkonovСалют в честь столетия Латвии
Салют в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc grandiozā salūta par godu Latvijas simtgadei Rīgā krastmalā sākās spiešanās, jo desmitiem tūkstošu cilvēku vienlaikus gāja vienā virzienā; Valsts policija apgalvo, ka situācija tika kontrolēta.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Nekādu īpašu problēmu cilvēku kustībā pa 11. Novembra krastmalu pēc Latvijas simtgadei veltītā salūta beigām nebija, situācija tika kontrolēta, savukārt iedzīvotāju sūdzības par haosu un spiešanos – drīzāk ir emocijas, paziņoja Valsts policijas vadītāja vietnieks Artis Velšs Latvijas Radio intervijā.

Svētdien, 18. novembrī, vakarā pēc tam, kad beidzās muzikāli-vizuālais priekšnesums "Saules mūžs", daudzās vietās Vecrīgas krastmalā sākās spiešanās. Cilvēki sūdzējās sociālajos tīklos, ka nav spējuši izkļūt laukā no pūļa, uz ceļiem veidojās sastrēgumi, nevarēja nokļūt līdz mājām vairākas stundas, arī elektrovilcieni bija pārpildīti. Pēc dažu aculiecinieku teiktā, tā bija īsta "katastrofa", un brīnums ir tas, ka "viss izticis bez līķiem".

Artis Velšs atzina: uz svētku salūtu atnāca vairāk cilvēku, nekā gaidīts, taču nekādas traģēdijas tajā nebija. Turklāt iedzīvotājus iepriekš brīdināja, ka būs sastrēgumi, tādēļ viņiem bija jābūt gataviem.

"Mēs nevarētu teikt, ka būtu bijušas problēmas, vairāk – emocijas. Parādījās zināmi pūļa psiholoģijas elementi. Un cilvēkam, kurš jūtas nedroši vai kuram neērti pūlī, brīdī, kad jāpastāv, jāgaida, parādās spriedze. Kur ir cilvēku masas, tur ir riski," pateica Valsts policijas vadītāja vietnieks.

Velšs uzsvēra, ka tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji kontrolēja situāciju, nepieciešamības ga’dijumā policija bija gatava slēgt satiksmi no Pārdaugavas vai Vecrīgas, taču "negribēja sabojāt cilvēkiem svētkus".

Салют в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
"Tā bija katastrofa": rīdzinieki sašutuši par spiešanos pēc salūta

Tāpat viņš kritizēja rīkotājus, kuri neparedzēja, ka pēc masveida pasākuma pie Brīvības pieminekļa apmeklētāji vienlaikus dosies uz krastmalu.

Velšs paziņoja, ka tiesībsargājošās iestādes uzmanīgi izpētīs visu 18. novembrī notikušo un pieņems lēmumu par nepieciešamību šādos gadījumos ierobežot piekļuvi pasākuma rīkošanas vietai, taisīt atsevišķas ieejas. "Nākotnē, ja šādi masveida pasākumi vēl būs, mums būs jāierobežo cilvēku skaitu, kuri varēs atnākt. Tas nozīmē, ka kaut kādā brīdī mēs vienkārši slēgsim tiltus, un cilvēki nevarēs nokļūt pasākumā. Šāda prakse pastāv citās Eiropas valstīs," noslēgumā sacīja Valsts policijas pārstāvis.

Ziņu lente
0