Svastika pie Brīvības pieminekļa: nacionālpatrioti meklē provokatorus

© Sputnik / Sergey MelkonovФакельное шествие 18 ноября в Риге
Факельное шествие 18 ноября в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu inteliģences rindās notikusi sašķelšanās – vieni sašutuši un rosina "aktīvistu" meklējumus, kuri parādījās pirms lāpu gājiena Rīgā ar karogiem, uz kuriem bija svastika, citi uzskata, ka uztraukumam absolūti nav pamata.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Sociālajos tīklos notiek ass strīds un to cilvēku meklēšana, kuri parādījās pirms svētku lāpu gājiena Vecrīgā 18. novembrī ar karogiem, kuros attēlota svastika.

Vieni ir pārliecināti, ka tie ir provokatori-radikāļi, citi vaino Kremļa aģentus un Sputnik žurnālistus, trešie kārtējo reizi lūdz visus nomierināties un pieņemt faktu, ka tas ir "sens latviešu simbols". Savukārt Nacionālās apvienības pārstāvji, kuri ir šī gājiena rīkotāji, vispār atsvešinājās no šiem gājiena dalībniekiem un karogiem, ko tie nesa.

Sākās viss ar to, ka Žaņa Lipkes memoriālā muzeja direktore Lolita Tomsone vērsās pie Nacionālās apvienības pārstāvjiem Twitter vietnē.

​​"​Kurš bija ar šiem karogiem? Man atsūtīja un lūdza paskaidrot :( atkal jau sputņiks un vesti būs pilni. Šis ir karogs nr.1," uzrakstīja Lolita Tomsone un pievienoja klāt fotogrāfiju, kurā saskatāms svastikas simbols.

​Pēc tam Žaņa Lipkes memoriālā muzeja direktore pievienoja vēl vienu fotogrāfiju, kurā jau bija karogs ar svastiku uz kreiso pusi, jeb ugunskrustu (ugunskrusts – tradicionāls latviešu folklora simbols).

​"​Šis ir karogs nr.2 :( zvana, lūdz komentēt. Es klusēju, bet paši jau saprotat asociācijas. It kā būtu beigušās citas senlatvju zīmes," nomākti konstatēja Lolita Tomsone.

Taču Nacionālā apvienība norobežojās no karogiem.

​"Kāpēc prasāt mums? Tie nav mūsu karogi,​" atbildēja viņai Nacionālās apvienības Twitter lapas pārstāvji.

​"Arī 16. martā uzrodas īpatņi aizsargu ģenerāļu mundieros. Ar katru gadu šo sirmo varoņu pat kļūst vairāk, gluži kā 9. maijā,​" sarkastiski piebilda Aigars Prūsis.

Diskusijas laikā noskaidrojās, ka dīvainie "ģenerāļi"​ mundieros parādījās pirms lāpu gājiena, un kādā no viņiem it kā atpazina skandalozo radikāli Šiškinu.

​"Jā, tas melni-sarkanais ir jaunā Pērkonkrusta karogs, Igora Šiškina klubs GGC ​"Par tīru Latviju​",​" raksta Tomsone.

Tradicionāli atradās arī tādi komentētāji, kuri nolēma izglītot visus par to, ko nozīmē šis ​"senais latviešu simbols​".

​"Latviešu mitoloģijā ugunskrusts simbolizē Saules (uguns) kustības neapturamību, kas palīdz uzveikt ļaunumu un līdz ar to iegūt veselību, labklājību un laimi. Tas ir arī dievības Laimas krusts, kas simbolizē vērpšanas darbību​," pastāstīja visiem simbolu zinātājs Karlsons.

Taču viņam uzreiz iebilda.

​"Mīļais cilvēk, to taču visi zina, bet tēlot, ka šī nav smaga zīme ar baisām 2. pasaules kara asociācijām, nacismu un genocīdu, to jau nevar aizmirst. Lai kādas Lielvārdes jostas jūs nevicinātu,​" norādīja Lolita Tomsone.

Taču nacionālpatrioti nenomierinājās un apgalvoja, ka viņiem nav jātaisnojas.

​"Kāpēc jākaunas, jātaisnojas, jābaidās.. Jāatbild kā ir - tā ir senlatvju zīme un tam nav nekāda sakara ar sputnika žurnālistu slimajām fantāzijām un viss…​" pārliecināts Gvido Timoško.

Daži pat apgalvojuši, ka fotogrāfija ir viltojums Sputnik izpildījumā.

Savukārt politisko tehnoloģiju eksperts Jurģis Liepnieks ir pārliecināts, ka tie ir provokatori.

​"Bet nu budžets nopietnām provokācijām acīmredzami nebija izdalīts, iznāca tikai, lai Krievijas propaganda var bildītes uztaisīt un viss,​" norādīja Jurģis Liepnieks.

Uz ko Lolita Tomsone viņam piekrita: "Laikam jau malobudžetņiks. Bet bildēs simtiem FB shares :( un komenti ar Josifu Korenu priekšgalā.​"

​Pats smieklīgākais, ka beigās jau pašu Žaņa Lipkes memoriālā muzeja direktori apsūdzēja viltus ziņu izplatīšanā.

​"Un jūs izplatiet fake news, jo tas pat nav no lāpu gājiena. Ar ko tad esat labāka par Korenu&co,​" uzrakstīja Tomsonei kāds Mārtinš.

Atgādināsim, ka 18. novembra vakarā ​"Visu Latvijai!​" - ​"Tēvzemei uz Brīvībai​"/LNNK rīkotajā lāpu gājienā piedalījās apmēram 20 tūkstoši cilvēku. Kolonna ar lāpu gājiena dalībniekiem izstiepās vairāk nekā viena kilometra garumā.

Ziņu lente
0