Poļiem apnicis ēst ābolus "par spīti Putinam"

© Sputnik / Филип Климашевский / Pāriet pie mediju bankasĀboli. Foto no arhīva
Āboli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rekordlielā ābolu raža šogad radījusi problēmu Polijas dārzkopjiem: Krievijai piegādāt nedrīkst, bet citu valstu tirgiem tik liels apjoms nav vajadzīgs.

RĪGA, 18. novembris – Sputnik. Poļu lauksaimnieki noraizējušies par katastrofālo situāciju, kas izveidojusies sakarā ar ābolu bagātīgo ražu: pārdot nav kur, savukārt kampaņa "Apēd ābolu par spīti Putinam" aizrijusies, vēsta Sputnik Igaunija.

Poļu izdevuma žurnāliste Edita Brila norāda, ka pērn poļu ābolu ražotāji cieta sala dēļ, savukārt šogad "mums ir rekordlieli pārpalikumi". Publikācijas autora raizes izraisa arī tas apstāklis, ka pēdējā iespēja iekļūt Krievijas tirgū caur Baltkrieviju drīz varētu izzust. Pēc viņas sacītā, agrāk Krievija iegādājās 55% no visiem Polijā ražotiem āboliem, taču pēc sankciju kara sākuma tas viss palika pagātnē.

Augļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji: Lietuvas tirgotāji "maskē" ES augļus, lai pārdotu tos Krievijai

"Bija palīdzības centieni dārzkopjiem ar akcijas palīdzību "Apēd ābolu par spīti Putinam". Kaut kas iekustējās, mēs toreiz apēdām par puskilogramu vairāk ābolu, – pa 14 kilogramiem uz cilvēku – salīdzinot ar 2013. gadu. Taču jau 2015. gadā bija 13,2 kilogrami," - konstatē Edita Brila.

Pēc Credit Agricole bankas eksperta Jakuba Olipra domām, cerēt uz Baltkrieviju nenākas, jo ābolu pārpalikumi šogad sastāda 5 miljonus tonnu, kamēr 2016. gadā Baltkrievija varēja nopirkt vien 514 tūkstošus tonnu.

Un vispār, kā uzskata Olipra, drīzumā baltkrievu ābolu tranzītam varētu pienākt gals – Krievijā arvien vairāk investē dārzkopībā.

"Kad Krievija attīstīs savu ražošanu, tiks slēgtas eksporta durvis," - skaidro eksperts.

Problēmas ar produkcijas realizāciju lauksaimniecības ražotājiem Eiropas Savienībā parādījās pēc tam, kad 2014. gadā Krievija veica atbildes pasākumus pret to ieviestajām Rietumu sankcijām.

Ziņu lente
0