Eiropas Parlaments piešķirs 780 miljonus eiro Ignalinas AES slēgšanai

© Sputnik / Александр ЛиповецIgnalinas AES
Ignalinas AES - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdzekļi tiks piešķirti laika periodā no 2021. līdz 2027. gadam. Valsts enerģētikas ministrs solīja, ka Lietuva centīsies panākt ES finansējumu atomelektrostacijas demontāžai.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Eiropas Parlaments apstiprinājis lēmumu par līdzekļu piešķiršanu 780 miljonu eiro apmērā Ignalinas AES slēgšanai, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz LRT.

Līdzekļi tiks piešķirti laika periodā no 2021. līdz 2027. gadam. Summa balstās uz Ignalinas AES ekspluatācijas pārtraukšanas plānu, kas saskaņots ar Eiropas Komisiju 2014. gadā.

Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns atzīmēja, ka ES lēmums ir laba ziņa Lietuvai.

"Tas nostiprina mūsu pozīcijas tālākajās pārrunās par Ignalinas AES finansēšanu pēc 2020. gada. Mēs turpināsim aktīvas pārrunas un centīsimies nodrošināt pietiekamu ES finansējumu, lai nodrošinātu Ignalinas AES slēgšanas netraucētu procesu," – uzsvēra ministrs.

Kopumā Lietuvai būs nepieciešami 907 miljoni eiro, lai izbeigtu Ignalinas AES ekspluatāciju.

Septembrī Ž. Vaičūns paziņoja, ka ES piekritusi Lietuvas prasībai finansēt IAES ekspluatācijas izbeigšanu.

Iepriekš ES budžeta veidošanas ietvaros laika posmam līdz 2027. gadam IAES slēgšanai bija paredzēts finansējums 552 miljonu eiro apmērā, kā arī nacionālā līdzfinansējuma pieaugums no 14% līdz 20%. Lietuva aplēsa, ka no ES jāsaņem 780 miljoni eiro, un nepiekrita sava līdzfinansējuma palielināšanai.

Baltijas AES būvdarbi - Sputnik Latvija
Krievijas tirdzniecības pārstāvis Polijā: Baltijas AES varētu palīdzēt Polijas ekonomikai

Ignalinas AES slēgta 2009. gadā, pēc tam sākās tās ekspluatācijas pārtraukšanas darbi. Šis pasākums kļuva par vienu no noteikumiem, kas ļāva Lietuvai iestāties ES. Demontāžas darbus plānots noslēgt 2038. gadā.

Lielāko daļu izdevumu AES slēgšanai sedz Eiropas Savienība, bet Lietuva piešķir tikai 14% no kopsummas.

Ignalinas ekspluatācijas pārtraukšanu apēno korupcijas skandāli. Pēdējos gados nomainīti vairāki Ignalinas AES direktori, kuru starpā viena amatpersona iesaistīta krimināllietā par stacijas īpašumu nelikumīgu pārdošanu.

Intervijā radio Sputnik Dabiskā monopola problēmu institūta ģenerāldirektors Aleksandrs Grigorjevs atzīmēja, ka Lietuva, piekrītot Ignalinas AES ekspluatācijas pārtraukšanai, lai iestātos ES, ir zaudējusi vienu no lētākajiem enerģijas avotiem.

Ziņu lente
0