Latvijas "lojālajiem krieviem" veidos savu kalendāru – bez Uzvaras Dienas

© Sputnik / Sergey Melkonov9. maija svinēšana Rīgā
9. maija svinēšana Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Pēcpadomju vēsturiskās atmiņas" apkarotāji no krievu emigrantu aprindām izstrādās Latvijas krieviem jaunu kalendāru, kurā 9. maijs vairs nebūs svētku diena, toties būs datumi, kas saistīti ar atbrīvošanos no tatāru un mongoļu jūga.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Latvijai lojālo krievu asociācija (AREM) gatavo Latvijā dzīvojošajiem krieviem kalendāru, kurā "padomju vēsturiskās atmiņas" datumu vietā būs pirmspadomju svētki, kā arī pašmāju piemiņas dienas, raksta Skaties.lv.

Kalendārs paredzēts Latvijā dzīvojošajiem krieviem.

AREM līderis Dmitrijs Savins dzīvo Latvijā jau trīs gadus pēc emigrācijas no Krievijas. Viņš nolēmis iekļaut kalendārā pareizticīgo un vecticībnieku svētkus, datumus, kas saistīti ar atbrīvošanos no tatāru un mongoļu jūga un dažādu karu noslēgumu.

"Kalendārs būs daudzslāņains. Tur būs datumi, kas ir saistīti tieši ar Krievijas vēsturi. Tad seko piemiņas dienas, kas saistītas ar pretošanos komunistiskajam režīmam un to upuriem. Protams, neaizmirstam tos datumus, kas ir nozīmīgi krievu kopienai Latvijā," – skaidroja Savins.

Lai kalendāru lokalizētu, viņš pētījis Latvijas vēsturi. Tā parādījušies datumi, kas saistīti ar pareizticīgo mācītāju Jāni Pomeru, kņazu Līvenu un citiem Latvijā dzīvojušiem krieviem.

Taču kalendārā nav, piemēram, 9. maija – Uzvaras Dienas. Otrā pasaules kara beigas ieteikts atzīmēt 2. septembrī, kad kapitulēja Japāna.

Savins neņemas prognozēt, cik ātri kalendārs iedzīvosies, taču lielākais šķērslis, pēc viņa domām, ir fakts, ka vēsturiskā krievu kopiena, kas šeit dzīvoja līdz 1940. gadam, arī cieta represijās.

Михаил Ходорковский - Sputnik Latvija
Vai Latvijā veidosies "Krievijas politiskā ārzona"

Kalendāra autors uzskata, ta tam jākļūst par ceļvedi, kas palīdzēšot tikt gala ar "padomju meliem" un atmiņas trūkumu.

Nav zināms, cik pieprasīts būs šāds izdevums. Žurnālists Igors Vatoļins pauda pārliecību, ka tādam Latvijas un Krievijas vēstures sakausējumam auditorija būs pārāk šaura. Taču produkta panākumi, pēc viņa domām, atkarīgi no talanta, kas likts lietā darbā pie kalendāra.

Precīzs kalendāra izdošanas laiks vēl nav zināms. Patlaban izvēlētie datumi nodoti plašākai apspriešanai.

Iepriekš Sputnik korespondenti jau centās dāvāt iespēju Dmitrijam Savinam pastāstīt par savu organizāciju, taču sadūrās ar striktu noraidījumu – izrādījās, ka "lojālajiem krieviem" daudz interesantāka šķiet iespēja pierādīt savu lojalitāti latviešu žurnālistiem.

Patlaban Latvijā vērojams liels pieprasījums pēc dažādiem projektiem, kas saistīti ar padomju vēsturiskā mantojuma pārvērtēšanu.

Ziņu lente
0