Vecāki pārliecināti: bezmaksas medicīna bērniem Latvijā – tas ir mīts

© pexelsBērns pie zobārsta. Foto no arhīva
Bērns pie zobārsta. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visvairāk vecākus uztrauc rindas uz bezmaksas pieņemšanu; ārsti norāda, ka daļa vizīšu ir nepamatota, savukārt citi pacienti vienkārši neatnāk, tāpēc tie, kam tiešām nepieciešama palīdzība, ir spiesti gaidīt.

RĪGA, 2. novembris – Sputnik. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas fonds veica aptauju, kurā pirmo reizi apkopoja vecāku viedokli par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību bērniem, raksta Skaties.lv.

Kā liecina pētījums, vecākiem regulāri nākas maksāt, lai pasargātu sava bērna veselību.

Vairāk nekā puse aptaujāto (58,3%) uzskata, ka medicīnas pakalpojumus bērniem valsts apmaksā tikai daļēji. Gandrīz trešdaļa (29,8%) ir pārliecināti, ka šos pakalpojumus valsts neapmaksā. Un tikai 11,8% aptaujāto uzskata, ka Latvijā bērnu medicīna ir bezmaksas.

Absolūtajam vecāku vairākumam (93,8%) nācies izmantot maksas pakalpojumus saviem bērniem vismaz vienu reizi, (86,8%) maksā par šiem pakalpojumiem regulāri.

Galvenais maksas pakalpojumu izmantošanas iemesls (86,2%) ir tas, ka vecāki vienkārši nevarēja gaidīt, kad pienāks viņu kārta bezmaksas mediķu palīdzības saņemšanai. Tāpat vairāk nekā puse aptaujāto (53%) pastāstīja, ka samaksājuši par speciālista konsultāciju vai medicīnisku izmeklējumu, kuru valsts neapmaksā.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca - Sputnik Latvija
Austrumu slimnīca sūdzas par nedisciplinētiem pacientiem

To cilvēku vidū, kuri izmantojuši maksas pakalpojumus, trīs ceturtdaļas (75,6%) maksājuši naudu par speciālista konsultāciju, 49% - par izmeklējumu vai diagnostiku, 31,8% - par receptūras medikamentiem.

Kas attiecas uz rindām, kuras tik ļoti uztrauc vecākus, Bērnu slimnīcā paskaidroja, ka, ja saslimšana nav asa, viens-divi mēneši rindā ir normāla prakse Eiropā. Pie bērnu psihiatriem, oftalmologiem un kardiologiem rindas ir vēl garākas, jo trūkst speciālistu.

Kā pastāstīja Bērnu slimnīcas ārste Renāte Snipe, daļa pacientu atnāk pie speciālista nepamatoti – vecāki ļoti vēlas nokļūt uz pieņemšanu pie speciālista un uzspiež savu gribu ģimenes ārstam.

"Faktiski šādi pacienti rada rindas, un tie, kam patiešām nepieciešama palīdzība, ir spiesti gaidīt ilgāk," - norādīja Snipe.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas fonds sniedz palīdzību apmēram 350 bērniem, kuru vecāki vienkārši nevar atļauties ārstēšanu. Runa ir par sarežģītām saslimšanām, kā arī par nelaimes gadījumu upuriem.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Bērnu slimnīcā arī par asu problēmu kļuvusi pacientu nepamatota neierašanās: šogad pie speciālistiem bez brīdinājumiem neatnāca 23 tūkstoši cilvēku – un tas, ņemot vērā to, ka slimnīcu iespējams brīdināt pa tālruni, e-pastu vai uzrakstot īsziņu.

Ziņu lente
0