"Katra jauna valdība cenšas sarežģīt dzīvi": biznesmenis par haosu Latvijā

© pixabayDiagrammas uz datora ekrāna, foto no arhīva
Diagrammas uz datora ekrāna, foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Liktu 11 ministriem nodarboties ar ekonomiku, un vienam – dalīt budžetu," uzņēmējs Pēteris Šmidre pastāstīja par to, kādēļ Latvijas ekonomikā notiek haoss.

RĪGA, 2. novembris – Sputnik. Pēc Telekomunikāciju asociācijas vadītāja, uzņēmēja Pētera Šmidres domām, Latvijas biznesa bēdu iemesls ir tāds, ka katra jaunā Saeima ievieš budžetā kaut ko savu, taču visi šie jauninājumi, gan atsevišķi, gan kopumā, ir paredzēti dzīves apgrūtināšanai. Par to Šmidre paziņoja intervijā radio Baltkom.

Šmidre norādīja, ka to haosu, kas šobrīd notiek Latvijas nodokļu sistēmā, var droši nosaukt par cirku. Jo neviens normāls grāmatvedis, neviens vadītājs nemēģina tikt skaidrībā ar notiekošo. Runājot par sevi, Šmidre paziņoja, ka vispār neko nesaprot šodienas likumu kopojumā.

"Vai tad tiešām nevar visu izdarīt vienkāršāk. Katra jaunā valdība, atnākot pie varas, sāk strādāt kāda labā, ievieš kaut kādas izmaiņas, kaut ko izslēdz, beigās grozījums uz grozījuma. Un tas viss krājās gadiem ejot. Beigās iznāk tāds budžets, ka normāls cilvēks tajā jau netiks skaidrībā," - pauda sašutumu biznesmenis.

Šāda lietu kārtība, pēc viņa sacītā, spiež uzņēmējus pastāvīgi nodarboties ar grāmatvedību, nevis ar savu biznesu.

Biznesmenis uzsvēra, ka viņš nav politiķis, taču neskatoties uz to, pastāstīja par izmaiņām, kas varētu ieviest valsts pārvaldes sistēmā, ieņemot Latvijas prezidenta amatu. Šmidre uzskata, ka, pirmām kārtām, jāpanāk izmaiņas prezidenta institūtā. Pēc viņa domām, ir nepieciešams, lai valsts vadītāju Latvijā vēlētu tauta, un lai viņam būtu virkne funkciju, savukārt viņa pārziņā jābūt uzraudzības iestādēm, tostarp, KNAB un ekspertu grupai.

Turklāt Šmidre vēlētos izmainīt Ministru Kabineta struktūru.

"Lai nevis viens ekonomikas ministrs nodarbotos ar ekonomikas attīstību, un 11 ministri – ar budžeta dalīšanu. Es ar prieku mainītu proporciju – liktu 11 ministriem nodarboties ar ekonomiku, un vienam – dalīt budžetu," - paskaidroja biznesmenis.

Pēc Šmidres sacītā, "visu to cirku ar budžeta sadalīšanu" var elementāri sakārtot, atdodot ministrijām tos procentus, kurus tās ir izstrādājušas, lai ministrijas negrauztu viena otru visu četru gadu garumā par vienu lielu budžetu. Ja ministrijas vēlēsies saņemt lielāku finansējumu, lai pašas pelna sev lielāku procentu, nevis cenšas šos līdzekļus atņemt viena otrai.

Tāpat Šmidre piedāvā savest kārtību mikrouzņēmumu un mazo uzņēmumu jomā un visās jomās, kuras attiecas uz privāto biznesu. Viņš uzskata, ka uzņēmējus ir maksimāli jāatbrīvo no nodokļiem, lai sniegtu viņiem iespēju pelnīt.

"Nodokļiem šodien ir jābūt tādiem, lai cilvēki nebrauktu prom uz citām valstīm, bet gan brauktu uz šejieni, uz Latviju," - beigās sacīja Šmidre.

Ziņu lente
0