Pirmo reizi kopš 2014. gada Baltijas valstu delegācija apmeklēs Krimu

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasBezdelīgas ligzda, Krima.
Bezdelīgas ligzda, Krima.  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Delegāciju veidos aptuveni 20 pārstāvji no Baltijas valstīm.

RĪGA, 31. oktobris - Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārstāvji plāno apmeklēt Jaltas forumu Krimā, avīzē "Izvestija" informēja foruma organizācijas komitejas līdzpriekšsēdētājs Andrejs Nazarovs.

V Jaltas starptautiskais ekonomikas forums notiks nākamā gada aprīlī. Forumā piedalīsies vairāk nekā simt valstu delegāti, to starpā būs arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārstāvji.

"Tā ir pirmā reize kopš 2014. gada, kad Krimā ieradīsies tik liela un autoritatīva delegācija no Baltijas. Mūsu kolēģi no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iecerējuši apmeklēt Krimu – tas ir svarīgs solis, kas palīdzēs pārvarēt spriedzi starp mūsu valstīm un sankciju režīmu. Ceram, ka tādas delegācijas ierašanās dāvās impulsu attiecību normalizācijai. Delegāciju veidos aptuveni 20 cilvēki," – teica Nazarovs.

Delegāciju veidos politiķi, eksperti, uzņēmēji un sabiedriskie darbinieki.

Neskatoties uz nepārtraukto spiedienu, rietumvalstu iedzīvotāji apmeklē Krimu. Oktobrī reģiona varasiestādes ziņoja, ka šī gada deviņu mēnešu laikā pussalu apmeklējuši tūristi no 132 valstīm – tas ir savdabīgs rekords.

Prezentācijas galvenais pārsteigums - kraukšķīga cūkas kājiņa pēc senlaicīgas latviešu receptes - Sputnik Latvija
Latvija naidīgi pūlas padzīt rīdziniekus no Krimas. Restorāns "JūRa" iesaka atbildēt

Krima kļuva par Krievijas reģionu pēc 2014. gada martā pussalas teritorijā organizētā referenduma, kurā 96,77% Krimas Republikas vēlētāju un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju pauda atbalstu reģiona iekļaušanai KF sastāvā. Krimas valdība organizēja referendumu pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. Neskatoties uz Kremļa atkārtotajiem apliecinājumiem, ka Krimas jautājums ir slēgts uz visiem laikiem, Ukraina joprojām uzskata, ka Krima ir tās okupētā teritorija, savukārt Latvijas valdība vispusēji atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību un konsekventi neatzīst "Krimas nelikumīgo aneksiju". Cita starpā Latvijas rezidentiem aizliegts iegādāties nekustamos īpašumus pussalā.

Pie tam Valsts reģistrācijas un kadastra komiteja ziņo, ka Latvijas iedzīvotāji iegādājas Krimā nekustamos īpašumus un īsteno uzņēmējdarbību. Piemēram, ģimene no Rīgas atklājusi latviešu virtuves restorānu Sevastopolē. Latvijas Drošības policija sākusi pārbaudi sakarā ar minēto faktu. Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka rūpīgi kontrolēs situāciju, ka pret restorāna īpašniekiem tiks sākts spiediens.

Ziņu lente
0