Rēzeknes novada mērs sodīts par avīzes izdošanu krievu valodā

© pixabay / anaterateAvīzes
Avīzes - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs turpina sodīt pašvaldību deputātus par avīžu izdošanu krievu valodā. Šoreiz 70 eiro nāksies samaksāt Rēzeknes novada mēram Monvīdam Švarcam.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Rēzeknes novada mēram Monvīdam Švarcam piespriests naudas sods 70 eiro apmērā par pašvaldības avīzes izdošanu krievu valodā, vēsta pilseta24.lv.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kas piesprieda Švarcam sodu, atzīmēja, ka mērs un citi domes deputāti, pieņemot lēmumu par Rēzeknes novada budžetu 2016. un 2017. gadā, iekļāvuši izdevumos līdzekļus informatīvā izdevuma "Rēzeknes novada ziņas" teksta tulkošanai krievu valodā. KNAB norādīja, ka tādejādi pārkāpts Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums.

Daugavpils cietoksnis - Sputnik Latvija
Būt vai nebūt Latvijā novadu avīzēm krievu valodā

Iepriekš KNAB jau piesprieda sodu par līdzīgu pārkāpumu citu Rēzeknes novada un citu novadu pa

švaldību deputātiem.

Septembra sākumā noskaidrojās, ka pieci Līvānu novada domes deputāti jau saņēmuši sodu par to, ka, apstiprinot budžetu 2016. gadam, iekļāvuši izdevumos līdzekļus informatīvā izdevuma "Līvānu novada vēstis" tulkošanai krievu valodā.

Naudas sods 70 eiro apmērā piespriests 15 Daugavpils novada deputātiem, kuri budžetos 2016. un 2017. gadam iekļāvuši izdevumos līdzekļus informatīvā izdevuma "Daugavpils novada vēstis" teksta tulkošanai krievu valodā.

Līdzīgs sods piespriests Ludzas novada pašvaldības deputātiem, kuri budžetā 2016. gadam pārskatīja finansiālos līdzekļus pašvaldības avīzes "Ludzas novada vēstis" izdošanai krievu valodā.

Rēzeknes un Aglonas novada domju deputātiem sods tika piespriests jūlijā. Rēzeknē deputāti sodīti tā paša iemesla dēļ, kādēļ sodu saņēmis mērs. Aglonas novada domes deputāti – tādēļ, ka noslēdza līgumu ar "Aglonas novada vēstis" izdevniecību par materiālu tulkošanu krievu valodā un tālāku izdošanu.

Антикоррупционное агенство Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas deputātiem izrakstīts sods par avīžu izdošanu krievu valodā

Vēlāk Latvijas pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis norādīja, ka, pēc viņa domām, KNAB nepamatoti sodījis politiķus, kuri panākuši novada pašvaldību avīžu izdošanu krievu valodā. Viņš uzsvēra, ka pašvaldību informācijas izdevumi ir viena no iespējām sniegt ziņas dažādos jautājumos arī tiem iedzīvotājiem, kuri latviešu valodu nepārvalda. Viņš uzsvēra, ka, nesaņemot informāciju, šie iedzīvotāji nekļūs par valsts patriotiem.

Septembra nogalē Kaminskis pēc savas iniciatīvas vērsās ar šo jautājumu KNAB.

Latvijā valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, lai arī tā ir dzimtā gandrīz 40% valsts iedzīvotāju.

Ziņu lente
0