Mežaparka Lielā estrāde pārtaps "unikālā celtnē"

© Foto : info.riga / vizualizācijaMežaparka Lielā estrāde
Mežaparka Lielā estrāde - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mežaparka Lielā estrāde tiks rekonstruēta, savukārt atmiņas, kas saistītas ar šo vietu, latvieši varēs paturēt pie sevis.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki 2020. gadā notiks jau jaunajā Mežaparka estrādē, kura būs atbilstoša visām mūsdienu prasībām, vēsta Mixnews.lv.

Tikmēr Mežaparkā notiek Lielās estrādes nojaukšana, kur, kā atgādināja Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde, pirms 30 gadiem notika tautas manifestācija, kura kļuva par svarīgu priekšnosacījumu Latvijas valsts atdzimšanai, un kopš 1955. gada tika rīkoti Dziesmu svētki, kuri ir svarīga Latvijas kultūras daļa.

Праздник Лиго в Дзегужкалнсе - Sputnik Latvija
Imants Kalniņš pastāstīja, kas viņam nepatīk Dziesmu svētkos

Melbārde aicina latviešus nebēdāt par veco Lielo estrādi un glabāt dvēselē atmiņas par visu, kas ar to saistīts. Pēc ministres sacītā, pienācis laiks spert soli uz priekšu un izvedot celtni, kura būs atbilstoša XXI gadsimta prasībām drošības, akustikas un ērtību jautājumos pasākumu dalībniekiem.

Rīga vicemērs Andris Ameriks paskaidroja, ka Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas process šobrīd izgājis jaunā posmā, un tas kļūs par īstu izaicinājumu celtniekiem un citām iesaistītājām pusēm.

Ameriks uzsvēra, ka tiek "veidota unikāla celtne", kura tuvākajā nākotnē kļūs par Dziesmu svētku rīkošanas vietu un Latvijas vizītkarti, kur norisināsies dažāda mēroga pasākumi.

Pirmais Lielās estrādes rekonstrukcijas posms jau ir pabeigts. 2018. gada 7. jūnijā, pirms XXVI Vislatvijas dziesmu svētkiem un XVI Deju svētkiem, ekspluatācijā nodota jauna skatītāju zona.

Unikālas tehnoloģijas

Turpmākā Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcija ilgs līdz 2023. gada, kad Dziesmu un deju svētki svinēs savu 150. gadadienu. Lielās estrādes rekonstrukcijas otrā kārta izmaksās apmēram 49 miljonus eiro bez PVN.

Šī kārta tiks sadalīta divās daļā: pirmo plānots pabeigt līdz 2020. gada 18. jūnijam. Otrās kārta pirmās daļas laikā plānots uzbūvēt estrādi, savukārt noslēdzošo darbu laikā – atlikušās saimnieciskās ēkas un birojus un labiekārtot teritoriju.

Komponists Raimonds Pauls - Sputnik Latvija
Raimonds Pauls negaida ielūgumu uz Dziesmu svētkiem

No 2020. līdz 2023. gadam tiks uzbūvēta estrādes membrāna, kura pasargās koristus no sliktajiem laikapstākļiem, un dažādas iekštelpas un palīgtelpas Mežaparka teritorijas apkalpošanai. Pēc būvdarbu otrās kārtas īstenošanas tribīnēs varēs atrasties 13 tūkstoši koristu.

Rīgas tehniskās universitātes akustikas eksperts un docētājs Andris Zabrauskis iepriekš paskaidroja, ka estrādes atjaunošanas procesā tiek izmantotas unikālas metodes, kuras iepriekš pasaulē netika izmantotas.

Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas darbi sākās pēc tam, kad 2016. gada 11. martā Rīgas dome un Latvijas Kultūras ministrijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektūras biroju par būvprojekta izstrādi.

Ziņu lente
0