Līdzekļu trūkuma dēļ Latvijas biatlonisti varētu palaist garām Pasaules kausu

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasLatvijas biatloniste Baiba Bendika
Latvijas biatloniste Baiba Bendika  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grozījumi nodokļu likumdošanā radījuši Latvijas sporta organizācijām paredzēto ziedojumu kritisku samazināšanos. Sportisti nevar sākt sezonu bez kompensācijām.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Dažādu sporta veidu pārstāvjiem no Latvijas draud risks izlaist starptautisko sacensību sezonas sākumu – šiem nolūkiem trūkst finansējuma, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldonis Vrubļevskis.

Piemēram, Latvijas biatlona federācija apgalvo, ka apšaubāma ir izlases dalība Pasaules kausā, jo aizvadītajā sezonā saņemti ziedojumi 135 tūkstošu eiro apmērā, šosezon – 15 tūkstoši. Šīs parādības cēloņi meklējami valsts nodokļu likumdošanas grozījumos.

Символика Паралимпийских игр у Олимпийского стадиона в Пхенчхане - Sputnik Latvija
Latvijas paralimpieši nebrauks uz Phjončhanu

Pirms reformas sabiedriskā labuma organizācijas, arī sporta organizācijas ievērojamu daļu līdzekļu saņēma kā ziedojumus no uzņēmumiem. To lielā mērā veicināja uzņēmumu ienākumu nodokļa atlaide. Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem, organizāciju ziedojumi sporta organizācijām ievērojami samazinājušies – nodokļu atvieglojumu apjoms uzņēmējus vairs nepiesaista. Augustā ziņots, ka laikā no gada sākuma ienākumi kritušies par 51% salīdzinājumā ar šo laika periodu 2017. gadā, un 2018. gada nogalē prognozēts ziedojumu apjoma kritums 75% apmērā.

Septembrī Saeimas Sporta apakškomisija vērsās Ministru kabinetā ar lūgumu kompensēt zaudējumus, ko radījusi ziedojumu samazināšanās un piešķirt aptuveni 2 miljonus eiro. Apakškomisija aicināja valdību palielināt bāzes finansējumu sporta vajadzībām 2019.-2021. gg. līdz 10 milj. eiro, lai nodrošinātu sekmīgu nozares darbu un ilgtermiņa attīstību. Taču Finanšu ministrijas pārstāve Astra Kaļāne skaidroja, ka nav objektīvi uzņēmumu veikto ziedojumu apmēru pēc nodokļu reformas stāšanās spēkā skatīt pirmā pusgada griezumā, īpaši ņemot vērā, ka lielākā ziedojumu daļa visbiežāk valsts budžetā nonāk gada beigās.

Kaļāne uzsvēra, ka līdz ar nodokļu reformu uzņēmumiem radušās papildu iespējas ziedot sportam, taču vienlaikus ziedošana ir brīvprātīgs process un valsts nevar piespiest uzņēmējus spert šādus soļus.

Olimpiskā uguns un karogs - Sputnik Latvija
Tas nav joks: Latvija varētu uzņemt pie sevis Olimpisko uguni

Nodokļu reformas radītās sekas plānots vērtēt nākamajā gadā, piebilda Kaļāne.

Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldonis Vrubļevskis uzskata, ka pašreizējā situācija neatbilst ierēdņu solījumiem. Septembrī viņi no tribīnes solīja visiem dažādu sporta veidu pārstāvjiem un pašvaldībām vietu, bet tagad saka pavisam ko citu un rada lielu sajukumu un mulsumu, viņš teica.

Tāpat Vrubļevskis atzīmēja, ka LOK ārkārtas ģenerālasamblejā 28. septembrī par sporta nozari atbildīgais izglītības ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") apsolīja, ka Latvijā organizētajām starptautiskajām sacensībām nepieciešamais finansējums tiks atrasts. Taču līdz šim organizācijas nav saņēmušas papildu līdzekļus.

Ziņu lente
0