Latvijā sola jaunu gāzes cenu pieaugumu

© pixabayGāzes plīts. Foto no arhīva
Gāzes plīts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānija Conexus Baltic Grid cieš zaudējumus, nodrošinot gāzes rezervju iesūknēšanu pazemes gāzes krātuvē. Šie izdevumi tiks iekļauti patērētāju tarifā.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums Conexus Baltic Grid jau patlaban sagatavojusi gāzes pārvades un uzglabāšanas tarifu projektu nākamajam tarifu ciklam. Ieplānots kārtējais cenu pieaugums, vēsta LSM.

Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
Uzņēmējs no Krievijas atvēris SDG elektrostaciju Latvijā

Tarifu projekts, ko Conexus Baltic Grid iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) paredz, ka mājsaimniecībām, kas izmanto gāzes plītis, maksa par pārvades un uzglabāšanas pakalpojumiem pieaugs par 0,04 eiro mēnesī. Savukārt tie, kas gāzi izmanto apkurei, siltā ūdens sildīšanai, maksās par 1,50 eiro vairāk, salīdzinājumā ar šī gada septembrī apstiprinātajiem tarifiem.

Saskaņā ar noteiktajām prasībām dabasgāzes pārvades sistēmas operatoram līdz katra gada 1. februārim jāiesniedz SPRK izvērtēšanai tarifu projekts un tam atbilstošās izmaksas 12 mēnešu periodam; informācija par tarifu pārskata ciklā plānotajiem jaudas rezervēšanas pakalpojuma nepieciešamiem ieņēmumiem; informācija par iepriekšējā kalendārā gada ieņēmumiem no jaudas rezervēšanas pakalpojuma un kopējām faktiskām pārvades sistēmas jaudas rezervēšanas pakalpojuma izmaksām.

Uzņēmums jauno tarifu projektu iesniedzis jau oktobra beigās. Operators savu lēmumu pamatoja ar vēlmi savlaicīgi sagatavoties jaunajai iesūknēšanas sezonai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (Inčukalna PGK).

Inčukalna pazemes gāzes krātuve - Sputnik Latvija
Pazemes gāzes krātuvē iesūknēts pat mazāk gāzes nekā pērn

Uzņēmums pamatoja cenu pieaugumu ar šī gada maijā pieņemtajiem grozījumiem, kuri uzdod sadales sistēmas operatoram nodrošināt, ka laika posmā no dabasgāzes iesūknēšanas sezonas beigām līdz nākamā gada 1. martam Inčukalna PGK atrodas aktīvās dabasgāzes daudzums, kas nav mazāks par  3,16 miljoniem megavatstundu (MWh).

Lai nodrošinātu spiediena radīšanai nepieciešamo gāzes apjomu, Conexus šogad organizēja četras izsoles par dabasgāzes pieejamības nodrošināšanu pārvades sistēmas starpsavienojumā ar krātuvi 2018./2019. gada krātuves ciklam. Taču gāzes īpašnieks zināmu laiku nevarēs izmantot krātuvē iesūknēto gāzi, tāpēc operators ir spiests dāvāt tirgotājiem piekļuvi krātuvei par zemāku cenu, jo pretējā gadījumā tirgotājiem nav pietiekama stimula iesūknēt krātuvē savu gāzi. Cenu starpību spiesti kompensēt visi gāzes patērētāji – Conexus to iekļāvis kopējā tarifā.

Gāzes tarifus 2019. gadam SPRK apstiprināja septembrī. Salīdzinot ar pašreizējo tarifu, SPRK samazinājusi tarifā iekļautos izdevumus par 8%, jeb 4,5 miljoniem eiro.

Mājsaimniecībām, kas izmanto dabasgāzi ēdiena pagatavošanai, tarifs veido 1,77 eiro mēnesī, tiem, kas gāzi izmanto apkurei, siltā ūdens sildīšanai, par jaudu līdz 6 kubikmetriem stundā tarifs sastāda 1,77 eiro mēnesī, par jaudu līdz 10 kubikmetriem stundā – 6,64 eiro mēnesī.

Gāzes glabāta - Sputnik Latvija
Latvijai atlicis mazāk nekā gads, lai atrastu naudu priekš Gazprom

Dabasgāzes tarifs vidējai mājsaimniecībai, kas izmanto to apkurei ar jaudu līdz 6 kubikmetriem stundā, samazināsies par 2,69 eiro mēnesī, bet saimniecībām, kas degvielu izmanto ēdiena gatavošanai – pieaugs par 1,35 eiro.

No 1. janvāra gāzes padeves pakalpojumu maksājumu veidos divi elementi – fiksētais un mainīgais, kas atkarīgi no patērētās gāzes apjoma. Apstiprinātie tarifi sadalīti pa astoņām patērētāju kategorijām atbilstoši izmantotajam dabasgāzes apjomam.

Fiksēto summu (1,77 eiro mēnesī) maksās arī klienti, kas gāzi noteiktos periodos nelieto. To skaits varētu sasniegt aptuveni 20 tūkstošus.

Projekts paredz arī sezonas tarifu lietotājiem, kuri izmanto gāzi konkrētā periodā, piemēram, graudu kaltētavām.

Ziņu lente
0