Latvija izdomāja, kā apiet Krievijas ostas, bet neatrada naudu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas ostai esot priekšrocības, kas varētu palīdzēt palielināt kravu tranzīta apjomus, bet, lai īstenotu projektu, ir nepieciešama nauda, taču investoru pagaidām nav.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Latvija cer piesaistīt investorus Spilves pļavu apbūvei, plānots, ka teritorija Daugavas kreisajā krastā varētu attīstīties kā loģistikas un rūpniecības uzņēmumu darbības vieta. Lai investori varētu novērtēt teritoriju un nepieciešamo ieguldījumu apjomu, Rīgas ostas pārvalde veikusi padziļinātu ģeodēzisko izpēti, vēsta LNT.

Ģeodēziskā izpēte aptver Rīgas brīvostas teritoriju ar platību 66 hektāri, kas atrodas Daugavas kreisajā krastā – tā sauktajās Spilves pļavas. Izpētes ietvaros tika veikta arī teritorijas apbūves 3D modelēšana. Teritorijas attīstības modelē parādīti iespējamo komunikāciju tīklu pieslēgumi, ceļu tīkla savienojums ar Daugavgrīvas šoseju un jaunas dzelzceļa līnijas novietojums. Paredzams, ka šajā teritorijā varētu uzbūvēt astoņas noliktavas vai ražošanas ēkas ar platību aptuveni 10 tūkstoši kvadrātmetru katra. Tika veikta arī administratīvo ēku, ceļu un kravas laukumu atrašanās vietas modelēšana.

Rīgas osta - Sputnik Latvija
Krievijas ogles un graudi palielina Latvijas ostu kravu apgrozījumu

Pēc Rīgas ostas pārvaldnieka vietnieka Edgara Sūnas domām, šodien ostā nepietiek tikai ar kravu pārkraušanas nodrošināšanu klientiem. "Konkurence par kravām kļūst aizvien sīvāka. Klienti no ostām sagaida arvien plašāku un kvalitatīvāku pakalpojumu klāstu," - sacīja Sūna. Viņš piebilda, ka, piemēram, sakarā ar konteineru plūsmas palielināšanos Rīgas ostā pastāvīgi pieaug pieprasījums pēc ģenerālkravu noliktavām.

"Rīgas osta šajā ziņā vēl ir priviliģētā stāvoklī, jo mums ir pieejamas brīvas teritorijas attīstībai. Vairums Eiropas ostu cieš no tā, ka tām nav brīvu teritoriju savu attīstības plānu realizēšanai," - piebilda Rīgas ostas pārstāvis.

Arī investoru ierašanās Rīgas ostā ir cieši saistīta ar viņiem piemērotu teritoriju pieejamību un savu interešu realizācijas iespējām, norāda Sūna.

Рабочая поездка министра транспорта РФ М. Соколова в Мурманск - Sputnik Latvija
Krievijas termināls par 575 miljoniem eiro atstās Baltiju bez oglēm

"Lai teritorijas varētu piedāvātu investoriem, svarīgi saprast, kādas ir tehniskās iespējas šeit veidot loģistikas infrastruktūru, kā arī izstrādāt mūsu pašu vīziju par šīs teritorijas attīstību nākotnē," - viņš teica.

Līdz šim investoru piesaistei traucēja pilnas informācijas bāzes par šo teritoriju trūkums, tāpēc bija grūti novērtēt nepieciešamo ieguldījumu apjomu. Ar ģeodēziskās ekspertīzes veikšanu Rīgas brīvostas pārvalde cer sekmēt projekta attīstību.

Iepriekš ziņots, ka, tāpat kā visā Rīgas brīvostas teritorijā, Spilves pļavās uzņēmēji varēs strādāt brīvās zonas režīmā, kas, ņemot vērā nodokļu atvieglojumus, ir īpaši izdevīgs investoriem.

Ziņu lente
0