Sobiboras sacelšanās dalībnieku pēcteči plāno atvērt muzeju

© Sputnik / Антон ДенисовMemoriālais komplekss "Koncentrācijas nometne Sobibora
Memoriālais komplekss Koncentrācijas nometne Sobibora - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiek atzīmēta kārtējā gadadiena kopš vēsturiskās sacelšanās nāves nometnē Sobiborā, muzeja ideju atbalstīja Izraēlas nacionālajā Holokausta memoriālā Jad Vašem.

RĪGA, 15. oktobris – Sputnik. Nacistu nāves nometnes gūstekņu bērni un mazdēli tagad apkopo liecības un dokumentus par sacelšanos 1943. gada 14. oktobrī, lai Izraēlā atvērtu Sobiboras muzeju.

Par to stāsta RIA Novosti ar atsauci uz Mihailu Rozenfeldu, vienīgā joprojām dzīvā dumpja dalībnieka – sarkanarmieša Semjona Rozenfelda – dēlu.

Sacelšanās 75. gadadienas priekšvakarā, 10. oktobrī, Semjonam Rozenfeldam apritēja 96 gadi, taču viņš pats kopš 1943. gada par savu otro dzimšanas datumu uzskata 14. oktobri. Viņš dzīvo miestiņā Jad-Benjamina, netālu no Telavivas.

© Sputnik / Антон ДенисовMemoriālais komplekss "Koncentrācijas nometne Sobibora"
Sobiboras sacelšanās dalībnieku pēcteči plāno atvērt muzeju - Sputnik Latvija
Memoriālais komplekss "Koncentrācijas nometne Sobibora"

"Žēl, ka gadi neļāva man aizbraukt uz Maskavu 9. maijā, lai nosoļotu pa Sarkano laukumu ar manu dumpja biedru fotogrāfijām, taču labi, ka to manā vietā izdarīja izraēlieši, kuri gāja "Nemirstīgā pulka" sastāvā," - paziņoja veterāns īsi pirms gadadienas.

Tiek norādīts, ka divdesmit Sobiboras gūstekņu pēcteču ģimenes dzīvo Izraēlā. Pēc Mihaila Rozenfelda sacītā, "visi viens otru labi pazīst un uzskata sevi par vienu ģimeni".

Cilvēku piemiņas dēļ, kuri gājuši bojā no nacistu noziedznieku rokām, nepieciešams pēc iespējas vairāk stāstīt jaunajām paaudzēm par Sobiboras speciālās nāves nometnes gūstekņu cīņu, uzskata Rozenfelds-vecākais.

Ideja atbalstīta

Muzeja izveides ideju atbalstīja Aleksandra Pečerska Fonds, kurš bija padomju oficieris-sacelšanās organizators Sobiborā.

Nepieciešamo atbalstu sola sniegt Izraēlas nacionālajā Holokausta memoriāls – Jad Vašem muzejs.

Sobibora ir nacistu koncentrācijas nometne Polijā, kurā nogalināti apmēram 250 tūkstoši ebreju. Tā darbojās no 1942. gada 15. maija līdz 1943. gada 15. oktobrim. 1943. gada 14. oktobrī ieslodzīto grupa sarīkoja dumpi. Līdz kara beigām nodzīvoja vien 53 dumpja dalībnieki.

© Sputnik / Илья ПиталевIzstādes atklāšana "Aleksandrs Pečerskis – simbols cīņā pret fašismu"
Sobiboras sacelšanās dalībnieku pēcteči plāno atvērt muzeju - Sputnik Latvija
Izstādes atklāšana "Aleksandrs Pečerskis – simbols cīņā pret fašismu"

Sobiboras sacelšanās bija viena no nedaudziem veiksmīgiem nometņu dumpjiem visa Otrā pasaules kara laikā. Uzreiz pēc ieslodzīto bēgšanas nometni slēdza un iznīcināja. Tās vietā vācieši uzara zemi, iesēja kāpostus un iestādīja kartupeļus.

2018. gadā aktieris un režisors Konstantīns Habenskis uzņēma filmu pēc Sobiboras notikumu motīviem. Filma nominēta Amerikas kinoakadēmijas "Oskara" prēmijai.

Ziņu lente
0