Google neatdos Eiropai četrus miljardus eiro bez cīņas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV IT giganta Google "androīdi" ir ieņēmuši vairāk nekā 80% vispasaules viedtālruņu tirgus, taču korporācija uzskata, ka tas dāvā iedzīvotājiem priekšrocības.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Korporācija Google iesniegusi apelācijas prasību par Eiropas Komisijas lēmumu piespriest tai rekordlielu soda naudu – 4,34 miljardus eiro par dominējošā stāvokļa mobilo iekārtu operāciju sistēmu tirgū ļaunprātīgu izmantošanu. Runa ir par Android, ko amerikāņu interneta gigants it kā uzspiež viedtālruņu ražotājiem, vēsta Aleksejs Toms portālā Sputnik Igaunija.

Google neapmierinātība ir saprotama, jo šis Eiropas Savienībai rekordlielais sods ir jau otrs visai jutīgais trieciens amerikāņu kompānijai pēdējo pāris gadu laikā. 2017. gadā tai tika piespriests sods 2,4 kmiljardu eiro apmērā par ES likumdošanas pārkāpumu: korporāciju apsūdzēja par centieniem uzspiest lietotājiem savu tirdzniecības interneta platformu, kaitējot citiem līdzīga rakstura servisiem.

Интернет-мошенничество - Sputnik Latvija
The Guardian: ar ko draud jaunie likumi par autortiesībām Internetā

Ja tā turpināsies un soda naudu apmēri pieaugs, kā līdz šim, vērā ņemamu ES budžeta daļu būs iespējams papildināt tikai uz ASV IT korporāciju sodu rēķina.

2016. gadā Brisele sodīja ASV korporāciju Apple. Toreiz soda nauda sastādīja 13 miljardus eiro. ES šķita, ka korpirācija ilgus gadus guvusi milzu peļņu Eiropā, izmantojot Īrijas liberālos normatīvos aktus nodokļu jomā un nepilnības ES likumdošanā interneta kompāniju nodokļu aplikšanas jomā. 2017. gadā Igaunija, būdama ES prezidentt, centās nokārtot jautājumu par nodokļu iekasēšanu no tiešsaistes servisiem, taču cieta neveiksmi, tāpat kā daudzas citas valstis.

Kāpēc Apple ir labāka nekā Google

Google mēģinās uzvarēt Eiropas Komisiju tiesās un izvairīties no soda naudas, kuras summa ir milzīga pat no transnacionālās korporācijas viedokļa.

Korporācijas pārstāvis Els Vernijs pastāstīja aģentūrai AFP, ka korporācija "iesniegusi apelāciju Eiropas vispārējās jurisdikcijas tiesā par Eiropas Komisijas lēmumu Android lietā".

Korporācijas juristi uzskata, ka tās attiecības ar mobilo iekārtu ražotājiem, ieskaitot Samsung un Huawei, neierobežo lietotāju izvēles iespējas starp dažādām operāciju un meklējumu sistēmām. Gluži otrādi – šīs iespējas paplašinās.

Eiroparlaments - Sputnik Latvija
Eiroparlaments nobalsojis par Interneta brīvību

Android autors bez maksas piegādā operāciju sistēmu, taču obligāti aprīko to ar savu meklējumu sistēmu Google Search un nedod citu sistēmu īpašniekiem iespējas izvērsties šajā tiešsaistes pakalpojumu sektorā (protams, runa ir par korporācijas Apple iOS sistēmu). Android patlaban pieder gandrīz 86% viedtālruņu tirgus, bet iOS – tikai 14%. To Eiropas Komisija uzskata par rupju konkurences noteikumu pārkāpumu.

Korporācijas labos nodomus apšauba arī Maskava.

Ziņu lente
0