Amerikāņi teju nav pielietojuši kodolieročus Vjetnamā

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasЮжный Вьетнам. Антиамериканские выступления в Сайгоне.
Южный Вьетнам. Антиамериканские выступления в Сайгоне. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Publiski pieejamie dokumenti liecina, ka ASV prezidents aizliedzis kodoluzbrukumu.

RĪGA, 7. oktobris – Sputnik. ASV varēja pielietot kodolieročus pret Ziemeļu Vjetnamas spēkiem kara laikā 1968. gadā, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz New York Times – izdevums sniedzis informāciju par atslepenotajiem arhīva dokumentiem.

Tolaik ASV spēku komandieris Vjetnamā bija Viljams Vestmorlends. Viņš deva pavēli sākt operāciju ar kodēto nosaukumu "Žokļa laušana". Tās ietvaros bija paredzēts nogādāt kodolieročus ASV kontrolētajā Vjetnamas teritorijā, lai izdarītu triecienu pretiniekam.

Отработка действий на случай поступления больных, инфицированных Эболой - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rietumos apstiprina ASV gatavošanos bakterioloģiskajam karam

To uzzināja ASV prezidenta (tolaik valsti vadīja Lindons Džonsons – red.) padomnieks drošības jautājumos un nekavējoties informēja prezidentu. Džonsons tūlīt deva pavēli pārtraukt operāciju, vēsta New York Times.

Prezidenta jaunākais sekretārs Toms Džonsons atcerējās, ka viņa augstākstāvošais uzvārda brālis baidījies, ka karš Vjetnamā varētu pāraugt plašāka mēroga konfliktā un tajā varētu iesaistīties Ķīna. Sekretārs atklāja, ka Džonsons nav pilnībā uzticējies saviem ģenerāļiem, lai arī cienījis savas augstākās militārpersonas.

Bruņotais konflikts Vjetnamā ir viens no lielākajiem XX gadsimta otrajā pusē. No vienas puses tajā piedalījās Dienvidvjetnama ar ASV atbalstu, no otrās – pilsoņu kara plosītās valsts ziemeļu daļa, ko atbalstīja PSRS. Karš beidzās ar to, ka Vjetnamas Republika pārstāja pastāvēt, valsts apvienojās Komunistiskās partijas vadībā.

Ziņu lente
0