"Priekš kam krievu valoda vajadzīga?": Latvijas iedzīvotājs sašutis par darba sludinājumu

CC0 / pixabay / Darbinieks
Darbinieks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionāli norūpējies Latvijas pilsonis sašutis par palīgstrādnieka vakances sludinājumu, kurā tiek prasītas krievu valodas prasmes.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Cīņa par latviešu valodas saglabāšanu nacionāli norūpējušos pilsoņu vidū, kā zināms, izplatās visās dzīves jomās — pat ja runa ir par privātām kompānijām.

Tā, piemēram, Twitter lietotājs Kristaps nespēja paiet garām palīgstrādnieka darba sludinājumam, kur prasību vidū norādītas krievu valodas prasmes, un centās to izsmiet.

​​"​Tas brīdi, kad krievu valoda ir nepieciešama, lai runātu ar gāzes baloniem, metāllūžņiem, zāli un sniegu. Un neviens punkts par klientu apkalpošanu. @LPGaze (Latvijas Propāna gāze — red.), vai tiešām šim amatam tik ļoti vajag to krievu valodu, lai krieviski runātu ar Krievijas gāzi?" uzdevās ar jautājumu Kristaps.

Sekotāji uzreiz atbalstīja ņirgājošos un sarkastisko tvīta autora toni.

​​"​Jāzina mātes valoda lai var adekvāti izteikties, kad gāzes balons uzkrīt uz kājas," uzskata Aivars Zariņš.

​​"​Tātad boss ir urla…" pauž pieņēmumu Kaspars.

​"Kā Tu nesaproti, krievu valoda domāta, lai varētu sazināties ar priekšniecību!" atbalsta pieņēmumu lietotājs ar segvārdu Rasnais.

Kas ir interesanti: brašā ņirgāšanās kora vidū tīrā latviešu valodā parādījās arī pavisam cits komentārs, kurš acīmredzami izsities no vispārējiem "patriotu" noskaņojumiem.

​"Kur ir problēma, Caunes kungs? LPG ir privāta kompānija, pieder Areti Intl group Ltd. Kas jums par daļu,kādus palīgstrādniekus privātuzņēmejs vēlas redzēt savā firmā?

Ja jums liekas, ka varat efektīvāk mazumā tirgot gāzi, izmantojot tikai latviešu valodu, laipni lūgti izmēgināt!" uzrakstīja kāds lietotājs ar segvārdu saolin.

​Tiesa, oponentam uzreiz metās virsū ar izteicieniem.

"Ūja! Vai tad LPG atrodas kosmosā vai tomēr konkrētā valstī Latvija? Nav dzirdēts, ka pat krievu kapitāla uzņēmums Vācijā vai Francijā PALĪGSTRĀDNIEKAM prasītu krievu valodu. Varbūt nemuldam muļķības?!" atbildēja kāds Kaspars Nespers, kurš, tiesa, noklusēja faktu, ka Latvijā, atšķirībā no Vācijas un Francijas, vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju ir krievvalodīgie.

Televizors - Sputnik Latvija
Iesalnieks pasūdzējies Valsts valodas centram par televīzijas izvēlni

Atgādināsim, ka Nacionālā apvienība piedāvā Darba likuma grozījumus, kuri paredz, lai darbinieks, pildot savus pienākumus, būtu tiesīgs sarunāties ar Latvijas iedzīvotājiem tikai valsts valodā.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" — "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" (VL-TB/LNNK) uzskata, ka krievu valodas prasmes prasības piespiež jaunos speciālistus pamest Latviju, jo šī iemesla dēļ viņi it kā nespējot atrast darbu dzimtenē.

Savukārt, Latvijas Darba devēju konfederācija nodēvēja šos grozījumus par tīri politisku iniciatīvu, savukārt daži nosauca to uzstādījumus par absurdiem. Saeima atbalstīja likumprojektu pirmajā lasījumā, taču tas vēl ir jāizskata otrajā un trešajā lasījumā.    

Ziņu lente
0