Baltijas jūrā cietušā Regina Seaways prāmja pasažieri stāsta, kas notika uz klāja

© Foto : Министерство обороны ЛитвыPrāmja Regina Seaways glābšanas operācija Baltijas jūrā, 2018. gada 2. oktobris
Prāmja Regina Seaways glābšanas operācija Baltijas jūrā, 2018. gada 2. oktobris - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompānijas DFDS Seaways prāmis Regina Seaways, uz kura klāja notika ugunsgrēks, ar vienu dzinēju prata tikt līdz Klaipēdai īsi pirms vētras sākuma.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Kompānijas DFDS Seaways prāmis Regina Seaways, uz kura klāja notika ugunsgrēks, otrdien, 2. oktobra vakarā, veiksmīgi ieradās Klaipēdas ostā. Pasažieriem, no kuriem lielākā daļa bija Vācijas pilsoņi, nepieciešamības gadījumā tika sniegta naktsmītne viesnīcā, tālāk viņi varēs pretendēt uz kompensācijas izmaksu.

Otrdien kļuva zināms, ka uz pasažieru prāmja ar Lietuvas karogu mašīntelpā noticis sprādziens ar uzliesmojumu. Uz prāmja, kurš apkalpo līniju Klaipēda — Ķīle, atradās 335 pasažieri, kā arī kravas mašīnas, automobiļi un kravas. Tajā brīdī kuģis atradās Baltijas jūras starptautiskajos ūdeņos, 135 kilometru attālumā no Kaļiņingradas. Uz notikuma vietu nekavējoties tika nosūtīts Lietuvas GKS helikopters AS-365 Dauphin, kurš veica provizorisko izlūkošanu, turklāt glābšanas operācijas izpildīšanai devās Baltijas republikas Jūras militāro spēku kuģi Šakiai, Skalvis un Jotvingis. Sākotnēji tika plānots veikt pasažieru evakuāciju, taču prāmis pēc dažu stundu dreifēšanas spēja palaist vienu no dzinējiem un devās paša spēkiem uz Klaipēdas ostu.

 

 

Apmēram pusē desmitos vakarā kuģis ieradās Lietuvas ostā, tobrīd jau tika novēroti pietiekami grūti laikapstākļi — liela viļņošana jūrā, kuru izraisīja spēcīgs vējš. Taču Jūras glābšanas koordinācijas centra vadītājs Jevgenijs Vaļikovs paziņoja LRT, ka nebiju draudu, ka kuģis varēja sašķobīties vai apgāzties.

"Nē, šādi draudi neradās, jo kuģis ir pietiekami liels un tehnoloģiski labi aprīkots," pateica Vaļikovs.

Pasažieru laineris Tallink - Sputnik Latvija
Lietuvietis nolēcis no prāmja Rīga – Stokholma

Savukārt DFDS Seaways preses sekretārs Vaids Klumbis paziņoja, ka, nonākot krastā, pasažieriem nebija nepieciešama speciāla palīdzība, nepieciešamības gadījumā viņiem tika sniegta naktsmītne viesnīcā.

Kompānijas pārstāvis noliedz, ka uz klāja noticis sprādziens, arī atklātu liesmu, pēc viņa sacītā, neesot bijis, tika novērota tikai spēcīga dūmošana.

Pēc Kauņas iedzīvotāja Henriksa sacītā, kurš atradās uz kuģa ārkārtas gadījuma brīdī, panikas nebija, savukārt ekipāžas locekļi rīkojās organizēti.

"Mums lika uzvilkt glābšanas vestes. Viss bija teicami organizēts. Patiesībā, mēs nebijām nobijušies," citē vācu pasažieres sacīto LRT.

Saskaņā ar vēl viena vācu ceļotāja vērtējumu, atmosfēra bija mierīga, un visi bija drošībā. "Es biju nedaudz nobijusies, taču tikai tāpēc, ka nesapratu, kas notiek," pastāstīja cita Vācijas iedzīvotāja.

DFDS Seaways paziņoja, ka šodien, 3. oktobrī, speciālisti uzsāks prāmja izmeklēšanu un noskaidros, kādēļ notika dūmošana, kā arī noteiks bojājumu apmēru.

Tāpat kompānijas pārstāvis paziņoja, ka Regina Seaways varēs pretendēt uz kompensāciju saņemšanu, lai to darītu, viņiem būs jāvēršas DFDS Seaways.    

Ziņu lente
0