Nebiedē pat rēķini par 3000 eiro: tikai 800 latvieši apmaksājuši medicīnisko apdrošināšanu

© Pixabay / valelopardo Ārsts
Ārsts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mazāk nekā tūkstotis latviešu veikuši brīvprātīgās iemaksas par paplašinātu medicīnisko pakalpojumu grozu, Veselības ministrija cer, ka gada beigās cilvēki būs aktīvāki.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Latvieši, kuri nesaņem automātiski tā saucamo paplašināto medicīnisko pakalpojumu grozu, ne īpaši aktīvi veic iemaksas, mēneša laikā brīvprātīgi apdrošinājās vien 800 cilvēki, vēsta Latvijas Radio.

Veselības ministrija prognozēja, ka apmēram 30 tūkstoši latviešu paliks bez paplašinātās medicīniskās apdrošināšanas, šodien mazāk nekā tūkstotis cilvēku veikuši 206 eiro lielu iemaksu, lai no nākamā gada 1. janvāra saņemtu visus budžeta apmaksājamos veselības aprūpes pakalpojumus.

Medikamenti - Sputnik Latvija
Ārstējies, nepārmaksājot: Latvijas iedzīvotāji pārāk daudz maksā par medikamentiem

"Šie skaitļi katru dienu ir stabili, vidēji no 40 līdz 70 cilvēkiem iemaksā. Nebija tā, ka tikai septembra sākumā bija interese. Bet gala rezultātu — cik cilvēku veiks apmaksu — ir pagrūti teikt. Lēmumu liela daļa iedzīvotāju pieņems uz gada beigām," uzskata Nacionālā veselības dienesta pārstāvis Edgars Labsvīrs.

No šī gada 1. septembra Latvijas iedzīvotājiem, kuriem nav darba līgumu ar darba devējiem, nāksies veikt brīvprātīgas iemaksas valsts budžetā (51,6 eiro, savukārt no nākamā gada 1. janvāra — vēl 154,8 eiro, savukārt 2020. gadā — 258 eiro gadā). Pretējā gadījumā viņiem saglabāsies pieeja tikai tā dēvētajām minimālajam medicīnisko pakalpojumu grozam, kurā ietilpst neatliekamā palīdzība, palīdzība dzemdībās, ģimenes ārsta pakalpojumi (taču bez nosūtījumu izrakstīšanas uz izmeklēšanām un analīzēm), zāles un medicīniskās ierīces, kuras kompensē valsts budžets, sabiedrībai bīstamo slimību (psihiskās slimības un tuberkuloze) ārstēšanas pakalpojumi un medikamenti to ārstēšanai.

Automātiski apdrošinātas tiks 21 sociālā grupa, kuru vidū ir pensionāri, bērni, invalīdi, reģistrētie bezdarbnieki, dienas nodaļas studenti un citi.

Apdrošināto un neapdrošināto rēķinu starpība ir vērā ņemama. Piemēram, šobrīd pacienta piemaksa par gultu palātā — sākot ar otro dienu — 10 eiro dienā, savukārt neapdrošinātajiem — 50 eiro un vairāk. Par gūžas locītavas endoprotezēšanu atnāks 131 eiro rēķins, neapdrošinātajiem — 3031,9 eiro.    

Ziņu lente
0