Latvija sola Kosovai atbalstu, savukārt Serbija mobilizē armiju kaujas gatavībai

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs solījis atbalstu pašpasludinātajai Kosovas Republikai. Vienlaikus Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs devis pavēli mobilizēt armiju augstākajai kaujas gatavībai.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Serbijas prezidenta Aleksandra Vučiča administrācija ziņo: serbu līderis devis pavēli mobilizēt valsts bruņotos spēkus augstākajai kaujas gatavībai, vēsta RIA Novosti.

Šāds lēmums tika pieņemts Kosovas speciālo uzdevumu grupas rīcības dēļ. Apmēram 60 pašpasludinātās Kosovas Republikas IeM speciālo uzdevumu vienības kaujinieki ieņēmuši pozīcijas HES "Gazivode" akumulācijas ezera tuvumā un iegājuši ekoloģijas sporta centrā dambja tuvumā novada ziemeļos.

HES "Gazivode" kontrolē Belgrada. Kā paziņojis Vučičs, pēdējo gadu laikā serbu varasiestādes ieguldījušas tā akumulācijas ezera infrastruktūrā, objektos un dambī apmēram divus miljonus eiro.

Latvija sola atbalstīt un iemācīt

Iepriekš Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs 73. ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros Ņujorkā tikās ar pašpasludinātās Kosovas Republikas ārlietu ministru Behdžetu Pacoli. Tikšanās laikā diplomāti apsprieda abpusējās Latvijas un Kosovas attiecības un Kosovas integrāciju Eiropas Savienībā, ziņots Latvijas ĀM oficiālajā mājaslapā.

Взрыв - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas pulvera muca. Kas vēlas atkal uzlaist gaisā Balkānus

Rinkēvičs norādīja, ka Latvijas un Kosovas pašreizējās esošas attiecības ir labas un paziņoja, ka tās ir jāattīsta ekonomiskajā virzienā. Latvijas ĀM vadītājs uzsvēra, ka Latvija atbalsta Kosovas neatkarību un iestājas par demokrātiskas un multikulturālas Kosovas valsts izveidošanu. Tāpat Rinkēvičs paziņoja par to, ka Latvija ir gatava dalīties savā integrācijas pieredzē ES.

Turklāt Rinkēvičs norādīja, ka šogad Eiropas Savienība velta īpašu uzmanību situācijai Balkānu rietumos un ir gatava sniegt praktisku atbalstu. Par ļoti svarīgu miera elementu un stabilitātes elementu reģionā Latvijas diplomātiskās iestādes vadītājs nosauca dialogu starp Belgradu un Prištinu.

Kosova veido armiju pēc NATO standartiem

Iepriekš pašpasludinātās Kosovas Republikas valdība apstiprināja trīs likumprojektu paketi par Drošības spēku transformāciju armijā. Kosovas premjerministrs Ramušs Haradinajs paziņoja, ka republika veidos daudznacionālus un daudzfunkcionālus bruņotos spēkus, kuri būs līdzīgi citu pasaules valstu armijām un atbildīs NATO standartiem.

Viena no ēkām Belgradā, ko 1999. gadā sagrāva NATO aviācija - Sputnik Latvija
NATO valstīm jāstājas tiesas priekšā – iemesli ir pietiekami

Komentējot situāciju, žurnāla "Arsenal Otečestva" komercdirektors, militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs skaidroja, ka šādas armijas parādīšanās neatbilst ANO Drošības rezolūcijai Nr. 1244, kurā atrunāta Kosovas demilitarizācija. Taču, viņš piebilda, Kosova, būdama uzticīga ASV, visā sekos to piemēram, savukārt Amerika ne vienu reizi vien jau pārkāpusi gan starptautiskos likumus, gan ANO rezolūcijas.

Ļeonkovs norādīja, ka atliek vien minēt, ko varētu uzsākt jaunie pašpasludinātās Kosovas Republikas bruņotie spēki.

1999. gadā bruņotais konflikts starp albāņu separātistiem — "Kosovas Atbrīvošanas armiju" un Serbijas armiju un policiju noveda pie Dienvidslāvijas bombardēšanas (tolaik to veidoja Serbija un Melnkalne), par ko izšķīrās NATO spēki. 2004. gada martā Kosovas albāņi sarīkoja grautiņus, kuri noveda pie serbu masveida izraidīšanas no novada un daudzu vēstures un kultūras pieminekļu iznīcināšanas.

2008. gada februārī Kosovas albāņu struktūras Prištinā vienpusējā kārtībā pasludināja neatkarību no Serbijas. Pašpasludināto republiku neatzīst Serbija, Krievija, Ķīna, Izraēla, Irāna, Spānija, Grieķija un citas valstis.    

Ziņu lente
0