Reemigranti var saņemt grantu biznesa uzsākšanai Latvijā

CC0 / pixabay / Diagrammas
Diagrammas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reemigrantim dāvāta iespēja pieteikties finansējumam konkursā "Atgriešanās grants", kurā var iegūt finansējumu biznesa uzsākšanai Latvijā.

RĪGA, 28. septembris — Sputnik. Reemigranti ieinteresējušies par konkursu "Atgriešanās grants". Tas paredzēts Latvijas valstspiederīgajiem, kuri plāno atgriezties Latvijā un attīstīt savu biznesu, vēsta Rus.lsm.lv.

Pieteikumus konkursam varēja iesniegt emigrant, kuri pametuši Latviju vairāk nekā pirms trim gadiem. Pieteikumi tika pieņemti līdz 25. Septembrim.

Eiro - Sputnik Latvija
Ašeradens ir pārliecināts: uz ārzemēm aizbraukušie latvieši atgriezīsies par tūkstoš eiro

Šajā laikā ar Vidzemes plānošanas reģiona koordinatoru Iju Grozu sazinājušies aptuveni 30 reemigranti. Tiesa, rezultātā tika saņemti tikai pieci pieteikumi biznesa ideju īstenošanai.

Vidzemē reemigranti plāno nodarboties ar autotransporta apkalpošanu un remontu, lauksaimniecību un mēbeļu ražošanu. Divi pieteikumu autori plāno attīstīt jau sāktu biznesu, pārējie vēlas sākt uzņēmējdarbību.

Tagad iesniegtos projektus izvērtēs komisija. Pēc tam kļūs skaidrs, kuri pieteikumu autori saņems finansiālo atbalstu un kāda būs tās summa.

Vidzemes plānošanas reģionā iecerēts atbalstīt biznesa idejas par kopējo summu 36 tūkstošu eiro apmērā. Konkursa noteikumi paredz, ka visi uzvarētāji varēs saņemt atbalstu līdz 9 tūkst. eiro apmērā. obligāts noteikums finansējuma saņemšanai — trīs gadus ilgs monitorings pēc projekta īstenošanas.

Atgriezieties Latvijā

Latvija saskarusies ar masveida iedzīvotāju aizbraukšanu pēdējo gadu laikā — pēc valsts iestāšanās ES darbspējīgi pilsoņi arvien biežāk dodas strādāt uz ārzemēm, uz ekonomiski labklājīgākām valstīm. Latvijas valdība meklē veidus kā stimulēt pilsoņus atgriezties dzimtenē. ĀM izstrādā speciālu Latvijas ārzemju diasporas atbalsta likumu.

Улица Калкю в Старой Риге - Sputnik Latvija
Darbs un nauda nav galvenais: Latvijas ĀM zina, ar ko piesaistīt reemigrantus
Tāpat Latvijā uzsākts pilotprojekts, kurš aicina palīdzēt darba migrantiem atgriezties dzimtenē, šiem mērķiem piešķirti 425 tūkstoši eiro. Programmas ietvaros šī gada februārī katrā Latvijas reģionā darbu uzsāka koordinatori, viņu uzdevums ir veidot sakarus ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, lai noskaidrotu, kādas viņiem pastāv vajadzības un problēmas, kas traucē atgriezties dzimtenē. Kā arī iespēju robežās sniegt atbalstu šiem cilvēkiem. Visu šo projektu koordinē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Pirmās pārrunas ar aizbraukušajiem latviešiem parādīja, ka visbiežāk cilvēkus atbaida no atgriešanās Latvijā grūtības pienācīga darba meklējumos, dzīvesvietas jautājums un bērnu izglītības jautājums. Dažiem grūtības rada arī valodas jautājums — daudzi emigranti jau ir aizmirsuši latviešu valodu.    

Ziņu lente
0