Politika

Kučinska kritēriji: premjers plāno atsijāt koalīcijai nevēlamās partijas

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas premjerministrs Māris Kučinskis
Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Latvijas premjeram Mārim Kučinskim izdosies ieņtm līdzšinējo posteni jaunajā valdībā, viņš nesāks vispirms dalīt amatus.

RĪGA, 27. septembris — Sputnik. Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis nosaucis partijas, ko redz Latvijas jaunās valdības valdošās koalīcijas kodolā, vēsta Grani.lv.

Premjers cer, ka koalīciju veidos Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK" un "Jaunā Vienotība". Kučinskis pieļāva: ja šīm partijām nepietiks balsu, būs iespējams nonākt pie kopsaucēja ar kādiem citiem politiskajiem spēkiem.

Ušakovs - Sputnik Latvija
Valdībā ar "Saskaņu": ZZS pārbauda savu vēlētāju attieksmi

Pie tam "Saskaņu" starp šiem spēkiem Kučinskis nesaskata. Iespēju veidot koalīciju ar Rīgas mēra Nila Ušakova partiju premjers kategoriski noliedz.

Vēl vairāk, viņaprāt, tādi notikumi, kā koalīcijas izveides izgāšanās un ārkārtas vēlēšanas ir daudz ticamāki, nekā tas, ka "Saskaņai" izdosies vienoties ar citu partiju. Kučinskis uzsvēra, ka Ušakova partijai nekādos apstākļos neizdosies veidot koalīciju ar Zaļo un zemnieku savienību.

"Ar pilnu atbildību saku, ka Saskaņa nav gatava, lai mēs ar viņiem sadarbotos," — viņš apgalvoja.

Tāpat premjers izteicās, ka dažām partijām koalīcijā nav vietas. Ja viņš no jauna ieņems Latvijas valdības vadītāja posteni, viņš neķersies pie amatu dalīšanas, bet gan pieņems lēmumu par kritērijiem partiju atlasei, kas būtu piemērotas koalīcijai. Kučinskis skaidroja, ka ir grūti saprast, kāpēc politikā iet cilvēki, kuri pašlaik aktīvi reklamējas.

Tiesa, politiķis pauda cerību, ka jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, 7. oktobrī "bļaušana" aprims un radīsies iespēja mierīgi apspriest darbu.

"Sarkanās līnijas"

Iepriekš prezidents Raimonds Vējonis pauda pārliecību, ka "Saskaņai" nav iespēju veidot koalīciju 13. Saeimā, jo neviena partija nevēlas vienoties ar šo politisko spēku.

Кандидат в премьеры от партии Согласие Вячеслав Домбровский (справа) - Sputnik Latvija
Politika
Dombrovskis: "Saskaņa" pārskatīs iepriekšējo Latvijas valdību "idiotiskās" reformas

Vējonis atgādināja, ka "Saskaņa" jau iepriekš izcīnījusi uzvaru vēlēšanās, taču partijai nav izdevies iekļauties koalīcijā, tāpēc valdības izveidē tā nepiedalījās. Pēc gaidāmajām parlamenta vēlēšanām šī situācija var atkārtoties.

Tāpat no koalīcijas ar "Saskaņu" aizmuguriski atteikusies Zaļo un zemnieku savienība un Latvijas reģionu apvienība.

Savukārt pati "Saskaņa", gluži pretēji, ir gatava sadarboties ar citiem politiskajiem spēkiem un, pēc partijas premjerministra kandidāta Vjačeslava Dombrovska vārdiem, "sarkano līniju" tai nav. Dombrovskis pat paziņoja, ka "Saskaņa" spēj saņemt balsu vairākumu 6. oktobrī gaidāmajās vēlēšanās un apvienošanās ar kadu citu partiju jaunajā valdībā tai, iespējams, nebūs vajadzīga.    

Ziņu lente
0