Aviokompānija airBaltic sūdzas par dispečeru slikto darbu

© Sputnik / Sergey MelkonovLidosta Rīga
Lidosta Rīga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviokompānija pastāstīja par zaudējumiem sakarā ar dispečeru slikto darbu, savukārt dispečeri – par pārlieki lielo slodzi.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Aviokompānija airBaltic nosūtījusi Latvijas Gaisa satiksmes vadībai vēstuli, kurā tai tiek pārmests zaudējumu nodarīšanā uzņēmumam gandrīz 200 tūkstošu eiro apmērā gaisa telpas kontrolieru sliktā darba dēļ, vēsta telekanāla TV3 raidījums Nekā personīga.

Latvijas Gaisa satiksmes dispečeri ir atbildīgi par lidmašīnu izlidošanu un ielidošanu lidostā "Rīga", viņi kontrolē gaisa kuģus, kuri šķērso Latvijas gaisa telpu tranzītā. Tāpat viņi seko līdzi tam, lai lidmašīnas nesaduras gaisā un uz zemes. Avārijas situācijas rašanās gadījumā dispečeri palīdz veikt ārkārtas nosēšanos vai novirza lidmašīnas uz citām lidostām.

Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Lidosta "Rīga" ieņēmusi otro vietu Eiropā pēc izaugsmes tempa

Aviokompānija sūdzas, ka šogad reisi ievērojami kavējas. Kopumā gada laikā lidmašīnas nokavējušas par 1715 minūtēm, kā dēļ aviokompānijas zaudējumi sastādījuši 120 050 eiro. Tostarp, 82 pasažieriem tika izmaksātas kompensācijas par nokavētajiem tranzīta reisiem, kuru kopējais apmērs sastādīja 20 500 eiro. Kopumā Latvijas Gaisa satiksme radījusi zaudējumu aviokompānijai 181 290 eiro apmērā, norāda airBaltic.

Latvijas Gaisa satiksmes vadība nosauca šīs apsūdzības par nepamatotām.

"Manuprāt, tie nav zaudējumi. Vēstulē, ja mēs tā lasām — tad tie ir neiegūtie ienākumi vai papildus izdevumi. Pirmkārt, es šo vēstuli, ko saņēmām no mūsu partneriem airBaltic, vērtēju kā tādu sagatavošanās pasākumu, jo mums ir izveidota darba grupa. Tā sanāks 10.oktobrī," norādīja Latvijas Gaisa satiksmes valdes priekšsēdētājs Dāvids Tauriņš.

Tauriņš norāda, ka pēc mēneša Somijā apmācību uzsāks desmit jauni dispečeri. Pēc pusgada viņi uzsāks darbu Latvijas Gaisa satiksmē, un tad uzņēmuma dispečeru skaits kļūs optimāls.

Аэропорт Хитроу  в Лондоне - Sputnik Latvija
Pētījums: Eiropas lidostām paredz pārlieku noslogotību

Latvijas Gaisa satiksmes dispičeri pastāstīja žurnālistiem, ka lidostā ielidojošo un izlidojošo lidmašīnu skaits pieaug, taču uzņēmuma optimizācijas rezultātā tornī vienlaikus strādājošo dispečeru skaits samazinājies no trim līdz diviem, un ar augošo slodzi viņi netiek galā. Daudzi dispečeri devās strādāt uz Eiropas lielajām lidostām, kur ir lielākas algas, savukārt uzņēmums ilgu laiku nevar piesaistīt jaunus darbiniekus. Cilvēku trūkumu jūt pastāvīgi — slodze palielinās, savukārt kopš vasaras maiņā kļuvis par vienu cilvēku mazāk.

Savukārt satiksmes ministrs Uldis Augulis uzskata, ka Latvijas Gaisa satiksme tiek galā ar saviem pienākumiem, pat situācijā, kad lidmašīnu skaits lidostā pieaug.

Šis gads bijis saspringts ne vien Rīgas lidostā, bet arī citās Eiropas lidostās, vēsta TV3. Papildus slodzi radīja regulāras militārās mācības.

Ziņu lente
0