BBC: Lielbritānijai iesaka iztikt bez apkopējām no Latvijas

© Vadim Timoshkinкоммунальные службы в Латвии
коммунальные службы в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu veselības aprūpes sistēmai būs grūti iztikt bez apkopējām un slimnieku kopējām no Latvijas, taču, šķiet, citas izejas nav.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Pēc izstāšanās no Eiropas Savienības Lielbritānija būs spiesta ierobežot lētā darbspēka pieplūdumu no ES un piesaistīt vidēji un augsti apmaksājamus kvalificētus imigrantus no visas pasaules, vēsta BBC.

Pie šāda slēdziena nonākusi Konsultatīvā migrācijas lietu komiteja savā pētījumā, kas izstrādāts pēc Terēzas Mejas kabineta pasūtījuma. Domājams uz tā pamata tiks veidota Britānijas migrācijas politika.

Ārsts - Sputnik Latvija
Hants apgalvo, ka Lielbritānijai ir vajadzīgi latviešu ārsti un medmāsas

"Ja Britānija varēs pieņemt lēmumus par valsts migrācijas politikas galvenajiem aspektiem, augsti kvalificēta darba spēka iebraukšanas režīmu mēs iesakām padarīt vieglāku nekā zemu kvalificēta darba spēka iebraukšanas režīmu, ņemot vērā priekšrocību trūkumu darbiniekiem no Eiropas ekonomiskās zonas. Augstāk kvalificētu darbinieku atalgojums parasti ir augstāks un pozitīvāk iespaido valsts finansiālo stāvokli," – skaidroja Konsultatīvās migrācijas lietu komitejas priekšsēdētājs profesors Alans Menings.

Pēc Migrācijas lietu komitejas domām, šķēršļi lētāka darbaspēka ceļā kopumā būs izdevīgāki ekonomikai, jo tie liks darba devējiem efektīvāk izmantot darba spēku, piesaistīt pašlaik bez darba esošos britus, turklāt augstāka vidējā peļņa vedīs pie maksātspējas pieprasījuma izaugsmes.

Taču daudzi britu uzņēmējdarbības pārstāvji uzskata, ka lēta darba spēka trūkums vispirms vedīs pie cenu pieauguma, turklāt dažās nozarēs vienkārši nebūs iespēju ātri aizstāt imigrantus.

Iepriekš veselības aprūpes sistēmas pārstāvji jau vairākkārt apliecinājuši, ka viņiem būs grūti iztikt bez medmāsām, slimnieku kopējām un apkopējām no ES valstīm. Celtnieku federācijas vadītājs Braiens Berijs uzskata: ja komitejas ieteikumi tiks īstenoti, celtniecības nozare tiks paralizēta. Leiboristu partijas pārstāvis Deivids Lemijs paziņoja, ka toriju valdība gribot kaitēt nabagajiem.

"Samaksās vieglāk ievainojamie. Ja augļi nav savākti, cenas celsies, un zaudēs patērētāji," – teica Lemijs.

Клубника - Sputnik Latvija
"Divas rokas un divas kājas": nav kam vākt britu augļus

Nedēļas sākumā autoritatīvais pētnieciskais centrs Oxford Economics publicēja pētījuma rezultātus, kuri liecina: imigranti no ES vidēji valsts budžetā ienes – nomaksāto nodokļu un saņemto pabalstu starpības veidā – par 2300 mārciņām vairāk nekā briti. Tiesa, galvenokārt šo starpību nodrošina imigranti no "vecās" Eiropas, nevis no jaunajiem ES locekļiem – Austrumeiropas valstīm.

Ja Lielbritānijas un ES pārrunas par izstāšanos nebeigsies ar attiecību saraušanu bez vienošanās, ES pilsoņus, kuri dzīvo un strādā Britānijā, nekas neapdraud: Lielbritānijas valdība sola ieviest vienkāršu reģistrācijas procedūru uz iesnieguma pamata.

Laika pietiek arī tiem, kuri vēl plāno atbraukt: Lielbritānija un ES plāno ieviest pārejas periodu no formālās izstāšanās brīža nākamā gada martā līdz 2020. gada beigām, bet jauno režīmu darba imigrantu jomā plānots ieviest tikai no 2021. gada sākuma.

Ziņu lente
0