Intervija

Imants Kalniņš: vienīgā iespēja Latvijai – izstāties no ES

© Wikipedia / SaeimaЛатышский композитор и депутат Имантс Калныньш
Латышский композитор и депутат Имантс Калныньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slavenais komponists Imants Kalniņš joprojām atbalsta Vladimira Putina politiku un uzskata, ka Krievijas prezidenta attieksme pret Latviju, Lietuvu un Igauniju ir pozitīva.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Vissvarīgākais jebkurai valstij — gan Latvijai, gan Krievijai — ir kārtība, pārliecināts slavens latviešu komponists Imants Kalniņš, raksta portāls vesti.lv.

Viņš joprojām atbalsta Krievijas prezidenta Vladimira Putina politiku un uzskata: jo lielāka ir valsts teritorijas un iedzīvotāju skaita ziņā, jo stingrākai jābūt varai.

Айварс Лембергс в бейсболке Сделаем Латвию великой - Sputnik Latvija
Politika
Lembergs uzdāvinās Latvijas vadībai beisbola cepures

"Neuzskatu par bīstamu to, ka Krievijā ir spēcīga vara un spēcīgs līderis. Gluži otrādi, tas ir valsts veiksmīgas pastāvēšanas nosacījums," — uzsvēra komponists.

Kalniņš pastāstīja, ka konsekventi atbalsta Putinu un viņa kursu, jo nespēj pieņemt Rietumu pasaules uzskata modeli. Latvija, tāpat kā citas Austrumeiropas valstis, dzīvo rietumu ideoloģijas telpā, bet komponistam tuvāka ir Krievijas un Ķīnas politika.

"Esmu pārliecināts, ka sadarbība kopējās labklājības vārdā dāvā cilvēkiem pozitīvo. Savukārt Rietumu ideoloģija… Uz viņu karoga rakstīts: "Personības brīvība". Par kopējo labklājību neviens pat nerunā. Tur slēpjas fundamentālā atšķirība," — uzsvēra Kalniņš.

Viņš uzskata, ka Rietumu politikas pamatā ir mazo valstu iebiedēšana, nekas cits.

"Rietumu politika — tas nav nekas cits, kā spēka un labuma meklēšanas politika. Es tajā nesaskatu kopējās labklājības ideju," — pastāstīja komponists. Turpretī Krievijā, viņaprāt, tiekšanās pēc vispārējas labklājības izpaužas gan iekšējā, gan ārējā politikā. Latvijas vadītāji nekad nepanāks tādu tautas atbalstu, kāda ir Putinam, jo "Latvija neaizstāv savas nacionālās intereses — tā apkalpo Rietumu intereses," – uzsvēra Kalniņš.

"Uz tāda pamata nevar parādīties līderis, ko tauta atbalstītu. Latvija nav neatkarīga valsts," — uzskata mūziķis.

Kalniņš uzskata, ka pašreizējā pakļautības stāvoklī valdības forma nav svarīga, taču, ja Latvija tiešām kļūstu patstāvīga, partijas demokrātija arī vairs nederētu.

"Partijas demokrātija, kas pastāv Latvijā, tuvina haosu, nevis kārtību. Es uzskatu, ka valsts varai ir jābūt pietiekami spēcīgai, hierarhiskai un autoritārai," — teica komponists.

Viņš nezina, kā attīstīsies Eiropas Savienība, taču gadījumā, ja īstenosies "Eiropas Savienoto Valstu" ideja, viņš neredz nākotni Latvijas valstij. Vienīgā cerība saglabāsies, ja ES varētu attīstīties kā suverēnu valstu savienība, taču tas nav iespējams.

"Manuprāt, vienīgais variants Latvijai ir izstāties no Eiropas Savienības. To pašu vajadzētu darīt visām Eiropas valstīm. Vajag likvidēt Eiropas Savienību: tai nav nākotnes," — sacīja Kalniņš.

Komponists ir pārliecināts, ka atsevišķi neviena ES valsts nepanāks izstāšanos no ES, bet kopā to var paveikt un turpināt "katrai savu suverēnu ceļu". Imants Kalniņš ir pārliecināts, ka Latvijai jāmēģina sadarboties ar Krieviju.

"Es domāju, ka Krievijas prezidents labi izturas pret Latviju, Igauniju, Lietuvu un visām Eiropas valstīm," — uzskata Kalniņš. Viņš ir pārliecināts, ka tiem, kuri prot uzklausīt, ir jāsadarbojas un nav jāpievērš uzmanība "dažādu apšaubāmu personu provokatīvajiem uzbrukumiem". Un Vladimirs Putins ir viens no tiem, kas klausās.

"Krievijai un Latvijai vajadzētu censties teikt vairāk pozitīvu vārdu viena otrai, kaut mazliet līdzdarboties. Jāmeklē nevis atšķirības, bet kopējais," — uzsver komponists. Viņš uzskata, ka gan no vienas, gan no otras puses, bija pateikts daudz aizvainojošu, lieku vārdu.

Актер Ивар Калныньш - Sputnik Latvija
Ivars Kalniņš nejūt negatīvu attieksmi Latvijā par to, ka strādā Krievijā

"Mēs vienmēr varam atrast pagātnē, par ko vainot viens otru. Mēs taču nedzīvojam pagātnē. Mēs dzīvojam nākotnei. Mēs dzīvojam šodien un nākotnei. Domāju, mums jāmeklē kaut kas labs. Latvija un Krievija vienmēr būs blakus. Mūsu attiecībām jābūt ļoti labām – to es novēlu un uz to ceru," — piebilda Kalniņš.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, slavenais komponists, bijušais Saeimas deputāts Imants Kalniņš vairākkārt kritizēts par atbalstu Krievijas prezidentam, turklāt ierakstīts "Krievijas ietekmes aģentu sarakstos".

Ziņu lente
0