Ekonomists: cilvēki neatgriezīsies Latvijā

© pixabayJaunieši dzelzceļa stacija
Jaunieši dzelzceļa stacija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidējā alga 1000 eiro apmērā ir nepietiekams stimuls, lai uz ārvalstīm aizbraukušie Latvijas valstspiederīgie pamestu ierastās vietas un atgrieztos dzimtenē.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Latvijai neizdosies atsaukt mājās lielāko daļu aizbraukušo, vilinot viņus ar vidējo algu 1000 eiro apmērā. Šādu viedokli pauda ekonomists Igors Meija radio Baltkom ēterā.

Augusta beigās Latvijas ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, atsaucoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem, ziņoja, ka vidējā alga valstī pieaugusi līdz 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas. Pēc viņa domām, šis fakts varot veicināt reemigrāciju.

Деньги и медицина - Sputnik Latvija
Latvijas nodokļu maksātāji finansēs reemigrantu biznesu

Igors Meija atgādināja: pirmkārt, tā ir vidējā alga valstī, otkārt, ja cilvēks patiešām pelna 1000 eiro, pēc nodokļu nomaksas cipars ir pavisam citāds, turklāt, treškārt, nebūt ne katrs cilvēks gatavs no ierastas vietas doties turp, kur viss jāsāk no jauna.

"Aizbraukušie Latvijas iedzīvotāji neatgriezīsies. It īpaši tie, kuri ārzemēs iekārtojušies labi, kam iekārtoti bērni, kuri apmeklē vietējo bērnudārzu vai skolu. Kam ir zināms darba devējs, kuri apguvuši valodu, apguvuši tehnoloģiju, apguvuši kaut kādas iemaņas, reālus ražošanas procesus. Es nesaskatu iemeslus, kāpēc viņam vajadzētu atgriezties šurp, ja viņam uzreiz nebūs nekā adekvāta, kur viņš varētu tūlīt iejusties," — teica Meija.

Ekonomisks uzskata, ka, protams, ir arī tādi, kas atgriežas, sakrājuši pieredzi, taču tie ir reti gadījumi.

Meitene mācību stundā - Sputnik Latvija
Emigranti par Latviju: visus interesē tikai viens – vai bērns runā latviski

"Ir tādi cilvēki, es viņus pazīstu personīgi, kuri sakrājuši pieredzi Rietumos, sakrājuši zināmu kapitālu un atgriezušies. Taču viņi šurp atgriežas kā uzņēmēji, nevis algoti darbinieki. Viņi nopērk kādu īpašumu un veido, piemēram, mazu viesnīcu ar restorāniņu, vai uzsāk lopkopību, pāriet lauksaimniecībā, ja viņi šajā nozarē strādājuši ārzemēs. Tādus es zinu, viņi strādā sekmīgi. Taču tas nav ekonomiskās Latvijas mugurlkauls," — viņš teica.

Latvija ir viens no līderiem Eiropā iedzīvotāju skaita samazināšanās ziņā. Kopš 1990. gada valsts zaudējusi aptuveni 20% iedzīvotāju. ANO prognozes liecina, ka līdz 2050. gadam Latvija zaudēs vēl 22% iedzīvotāju, līdz 2100. gadam — 41%. Neoficiālie dati liecina, ka ārzemēs dzīvojošo migrantu no Latvijas skaits sasniedzis 370 tūkstošus cilvēku.    

Ziņu lente
0