Latvija pabeigusi ES bēgļu programmu un tagad palīdzēs Turcijai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz to, ka Latvija neizpildīja bēgļu pārvietošanas saistības ES programmas ietvaros, valsts valdībai jau pastāv Turcijas atbalsta plāns.

RĪGA, 17. septembris — Sputnik. Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) informāciju, Latvija pabeigusi savu dalību Eiropas Savienības patvēruma meklētāju pārvietošanas programmā, vēsta Grani.lv.

2015. gada 22. septembrī, neņemot vērā Višegradas četrinieka (Polija, Čehija, Slovākija un Ungārija) iebildumus, ES valstis ar balsu vairākumu pieņēma lēmumu par 120 tūkstošu bēgļu izmitināšanu 28 ES valstīs. Latvija divu gadu laikā apņēmās uzņemt 531 cilvēku: 295 — no Grieķijas bēgļu nometnēm, 186 — no Itālijas un 50 — no Turcijas.

Поселок под Ригой Муцениеки - Sputnik Latvija
Nav bēgļu – nav naudas: Latvijai samazinās ES finansējumu

Noteiktais divu gadu patvēruma meklētāju izmitināšanas kvotu izpildīšanas termiņš beidzies pērnā gada septembrī. Līdz tam laikam Latvija uzņēma 346 bēgļus, kas sastādīja 65% no 531 cilvēka kvotas, kurus valsts uzņēmās pieņemt. ES nesodīja Latviju ar sankcijām, un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) turpināja plāna izpildi.

PMLP pastāstīja, ka 2018. gada septembrī 2015. gadā ES Padomes pieņemtie lēmumi, kuri paredz solidāru bēgļu pārvietošanu uz ES valstīm, pārtrauca savu darbību, un turpmākai bēgļu pārvietošanai jābūt īstenotai saskaņā ar abpusējiem starpvalstu līgumiem. Uz doto brīdi Latvija pieņēmusi 374 bēgļus, izpildot 70% saistību. Uz Latviju tika pārvietoti lielākoties bēgļi no Sīrijas un Eritrejas.

Tāpat PMLP uzsvēra, ka turpmākā bēgļu uzņemšana ir iespējama tikai un vienīgi pamatojoties uz Patvēruma likumu, saskaņā ar kuru Ministru Kabinets pieņem lēmumu un pauž Latvijas valsts pozīciju ES struktūrās, pamatojoties uz Saeimas lēmumiem, norādīja PMLP.

Latvija palīdzēs Turcijai

Taču Latvija tomēr turpinās aktīvi palīdzēt patvērumu meklējošajiem cilvēkiem. Kā vēsta Rus.tvnet.lv, turpmākos piecus gadus Latvija plāno iemaksāt kopumā 1 776 117 eiro "Turcijas bēgļu atbalsta mehānisma" programmā. Par to liecina ĀM sagatavotie dokumenti izskatīšanai valdības sēdē, kurai jānotiek 18. septembrī.

Акция протеста в Берлине - Sputnik Latvija
The Local: vai medijiem jāstāsta par bēgļu noziegumiem

Savstarpējo vienošanos, kura paredz neregulārās migrācijas plūsmas pārtraukšanu un labāku bēgļu uzņemšanas nosacījumu nodrošināšanu Turcijā, ES valstu un valdību vadītāji un Turcijas Republika pieņēma 2016. gadā. Eiropas Savienība uzņēmās atbildību gada laikā piešķirt "Turcijas bēgļu atbalsta mehānisma" programmai sākotnējo finansējumu 3 miljardu eiro apmērā. Pēc tam plānots ne vēlāk par 2018. gada beigām mobilizēt papildus 3 miljardus eiro.

Latvijas ĀM paskaidroja, ka arī Latvijai ir jāsniedz finanšu atbalsts "Turcijas bēgļu atbalsta mehānisma" otrajā finansējuma posmā.

2018. gada jūnijā, divu dienu ES samita laikā Briselē, Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks paziņoja savā Twitter mikroblogā, ka Eiropas Savienības valstu līderi vienojušies par vienotu bēgļu uzņemšanas politiku. Kādas nacionālās delegācijas informācijas avots stāstīja, ka samita apspriežamo lēmumu melnrakstā bija koncepcijas, kuras bija saistītas ar brīvprātīgu migrantu centru izveidošanu Eiropas valstīs, ārpus Eiropas, kā arī koncepcija, kas saistīta ar piedāvājumu noslēgt vienošanās ar trešajām valstīm migrācijas jautājumos.    

Ziņu lente
0