Enefit vadītājs pastāstīja, kad Latvijā beigsies elektroenerģijas cenu kāpums

CC0 / pxhere / Счетчики электроэнергии
Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroenerģijas cenu kāpumu izraisīja neierastais karstums un sausums – un nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ visā Eiropā samazinājusies elektroenerģijas izstrāde vēja un hidroelektrostacijās.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Latvijas iedzīvotāji nesagaidīs elektroenerģijas cenu samazināšanos tuvākajā laikā, situācija varētu uzlaboties vien pavasarī, kad sāks kust sniegs un pacelsies ūdens līmenis hidroelektrostaciju rezervuāros, paziņoja Latvijas Radio intervijā Enefit vadītājs Jānis Bethers.

Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
Uzņēmējs no Krievijas atvēris SDG elektrostaciju Latvijā

Viņš pastāstīja, ka kopš 2018. gada katru mēnesi elektroenerģijas cenas biržā bijušas augstākas, salīdzinot ar attiecīgu mēnesi 2017. gadā. Jūlijā un augustā tika reģistrēts kāpums par 50%.

Cenu kāpums biržā, pirmām kārtām, ietekmējis tos Latvijas iedzīvotājus, kuri izvēlējušies tarifu, kas saistīts ar biržas cenu izmaiņām. Taču arī tiem, kuriem tarifs ir fiksēts, jābūt gataviem tam, ka rēķini pieaugs.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka elektroenerģijas cenu kāpumu izraisījuši sausie un karstie laikapstākļi, un rezultātā samazinājās elektroenerģijas izstrāde HES. Situāciju pasliktina arī uzsāktais NordBalt savienojuma remonts starp Lietuvu un Zviedriju. Remonts ilgs līdz 28. oktobrim. Paredzēts nomainīt sauszemes kabeļu sakabes.

Apstākļos, kad vēja un hidroelektrostacijas izstrādā mazāk enerģijas, lielāku nozīmi guvušas TEC, kuras darbojas uz dabasgāzes un oglēm. Šo izrakteņu cena arī ir palielinājusies – gāzes cena par 17%, savukārt ogļu – par 15%. nafta kļuvusi par 35% dārgāka. Kā rezultātā TEC izstrādātā elektroenerģija arī izmaksā dārgāk.

Ziņu lente
0