Kučinskis: valdība atbalstīs pedagogu algu paaugstināšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovPremjerministrs Māris Kučinskis
Premjerministrs Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lēmumu par pedagogu algu minimālās likmes paaugstināšanu valdība varētu pieņemt jau šodien.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. Šodien Ministru kabinets plāno pieņemt lēmumu par pedagogu algas minimālās likmes paaugstināšanu līdz 710 eiro, un valdībā ir pietiekams atbalsts šim lēmumam, informēja premjerministrs Māris Kučinskis intervijā Latvijas televīzijas pārraidei "Rīta panorāma".

Viņš atzīmēja, ka, pieņemot lēmumus, tie vienmēr kādam patīk, citam rada bažas, un politiķi, gaidot iespējamo reakciju, dažkārt nedara neko.

Учитель в классе математики - Sputnik Latvija
Ministru kabinets nav apstiprinājis skolotāju algu pielikumu. Arodbiedrība gatavo piketu

Ņemot vērā pagājušajā piektdienā panākto kompromisu pedagogu arodbiedrības, Latvijas pašvaldību savienības un IZM starpā par kvalitātes kritēriju noteikšanu, valdība lēmumu atbalstīs, ir pārliecināts politiķis.

Augusta beigās Latvijas izglītības un zinātnes darbinieiku arodbiedrībai izdevās panākt no koalīcijas solījuma izpildi par pedagogu minimālo algu palielināšanu šogad līdz 710 eiro apmērā, taču nākamajā nedēļā MK atlika algu palielināšanas jautājumu, jo no partneru puses izskanēja iebildumi par kvantitatīvajiem un kvalitatīvajiem kritērijiem vidusskolās.

Atgādināsim, ka saskaņā ar projektu par izglītības kvalitātes kritērijiem mērķa dotāciju saņemšanai skolotāju algām no budžeta, izglītības kvalitātei vidusskolā vispārizglītojošajās programmās jābūt novērtētai ne zemāk par III līmeni (labi). 12. klašu audzēkņu rezultātu indeksam eksāmenos jāsasniedz vismaz minimālo līmeni. Laika posmā no 2020. gada 1. janvāra līdz 2024. gada beigām minimālais indekss būs 40%, no 2025. gada 1. janvāra līdz 2029. gada beigām — ne mazāk par 50%, savukārt pēc tam — vismaz 60%.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis - Sputnik Latvija
Šadurskis pastāstījis, kā Latvijā var "apglabāt" karjeru

Mērķa dotāciju saņemšanai izglītības kvalitātei vidusskolā vispārizglītojošās programmās jāsasniedz vismaz III līmenis (labi). Pie tam tiks ņemti vērā tādi kritēriji, kā mācību saturs, pasniegšanas kvalitāte, mācību diferenciācijas atbalsts, aprīkojums un materiāltehniskie resursi, kā arī vide.

Pēc tikšanās ar sociālajiem partneriem izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis pastāstīja žurnālistiem, ka panākta vienošanās: piešķirot finansējumu pedagogu algām, tiks ņemts vērā obligāto centralizēto eksāmenu vidējais, nevis zemākais indekss, kā bija plānots jiepriekš. Tāpat nolemts, ka kvantitatīvie kritēriji par skolēnu minimālo skaitu tiks piemēroti nevis 10. klasēm, bet gan vidusskolas klašu grupai.

Kvalitatīvie kritēriji joprojām ir noteicošie, tāpēc finansējuma piešķiršana vidusskolu pedagogu algām būs atkarīga no mācību iestādes nodrošinātās izglītības kvalitātes, uzsvēra ministrs.    

Ziņu lente
0