Latvija atvēlēs 34 tūkstošus eiro Ukrainas ATO kaujiniekiem

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVUkrainas Bruņoto spēku karavīrs. Foto no arhīva
Ukrainas Bruņoto spēku karavīrs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn Ukrainā neizdevās atlasīt kandidātus ārstēšānai Latvijā, šogad plānots no jauna piešķirt līdzekļus Ukrainas karavīru rehabilitācijas programmai.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Šogad Latvijas varasiestādes plāno iztērēt aptuveni 35 tūkstošus eiro Ukrainas karavīru rehabilitācijai, kuri cietuši konfliktā Donbasā. Ar lūgumu turpināt programmu vērsusies Kijeva, raksta Mixnews.

Domājams, ka naudu ukraiņu ārstēšanai saņems trīs ministrijas: Ārlietu ministrija, Labklājības ministrija un Veselības ministrija. 34 tūkstoši eiro tiks atvēlēti no Latvijas budžeta neparedzētiem izdevumiem.

Национальный флаг Украины и флаг Организации Североатлантического договора - Sputnik Latvija
Politika
Ukraina vēlas piešķirt NATO valstīm "šefību" pār Donbasa pilsētām

Veselības ministrija saņems 27 tūkstošus eiro — Ministru kabinets vērtē, ka tādi būs izdevumi par 18 dienu rehabilitācijas kursu 15 cietušajiem, medikamentu nodrošināšanai, kā arī transportēšānai no lidostas "Rīga" līdz Nacionālajam rehabilitācijas centram "Vaivari" un atpakaļ.

Labklājības ministrijai plānots piešķirt 2 tūkstošus eiro — palīglīdzekļu, piemēram, elektrostimulatoru un ortēžu (korsetes, bandāžas, aparāti, speciālie apavi, saistzoles — red.) nodrošināšanai cietušajiem ukraiņiem.

Latvijas Ārlietu ministrijai tiks piešķirti 5 tūkstoši eiro cietušo ceļojumam no Ukrainas uz Latviju un atpakaļ, divu rehabilitācijas centra "Vaivari" darbinieku komandējumam uz Ukrainu, kā arī medicīniskās dokumentācijas tulkošanai.

Latvijas MK jau pērn piešķīra ukraiņu kareivju ārstēšanai 34 tūkstošus eiro, taču programmu īstenot neizdevās, jo nebija iespējams atlasīt cietušos Ukrainā, vēstīja ĀM. Latvija palīdz Ukrainai, pieņemot ārstēšanai konfliktā Donbasā cietušos karavīrus. Turklāt Ukrainas Bruņoto spēku un Nacionālās gvardes kareivju bērni saņem no Latvijas dažādas dāvanas mācību gada sākumā un Ziemassvētkos.

В Киеве открыли памятник с вонзенным в карту России мечом - Sputnik Latvija
Video
Kijevā piemineklis ATO cīnītājiem izrotāts ar attēlu no datorspēles
2017. gada vasarā Ukrainas Bruņoto spēku bojāgājušo kareivju bērni ciemojās Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolā Cēsīs.

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas tautas republikām, kas deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. ANO dati liecina, ka konfliktā gājuši bojā vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku. Jautājums par situācijas noregulēšanu Donbasā tiek apspriests, citastarp, arī kontaktu grupas sēdēs Minskā. Kopš 2014. gada septembra tā pieņēmusi jau trīs dokumentus, kuros reglamentēti konflikta deeskalācijas soļi. Taču arī pēc pamiera vienošanās konflikta puses turpina apšaudes.    

Ziņu lente
0