Noilgojusies pēc mazbērniem: deputāte no Grobiņas emigrē uz Īriju

CC0 / pxhere / Багаж
Багаж - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Īrijā jau dzīvo trīs no četriem Grobiņas novada domes deputātes bērniem un septiņi no desmit mazbērniem.

RĪGA, 7. septembris – Sputnik. Grobiņas novada domes deputāte Elga Jonase (ZZS) nolēmusi nolikt mandātu sakarā ar pārvākšanos uz Īriju, vēsta Latvijas Avīze, atsaucoties uz pašvaldību.

Tāpat Jonase atstās kultūras pasākumu rīkotājas amatu novada kultūras namā "Robežnieki".

Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
"Gaisma te no Āfrikas, vai?": Latvijas patrioti šokējis rēķins

Pēc pašas Jonases sacītā, lēmumu emigrēt viņa pieņēmusi personīgu iemeslu dēļ – Īrija jau dzīvo trīs no četriem viņas bērniem un septiņi no desmit mazbērniem. Deputāte atzīmēja, ka vēlas vairāk laika pavadīt ar ģimenes locekļiem, kurus līdz šim viņa satikusi vien reizi gadā atvaļinājuma laikā.

Jonase strādās Grobiņu novada domē līdz 14. septembrim, pēc kā viņas mandātu pārņems ZZS pārstāvis Jānis Cipriķis.

Vidēji Latvija ik dienu zaudē 55 cilvēkus – 25 vīriešus, 22 sievietes un astoņus bērnus. Vislielākā emigrantu grupa ir personas 25-29 gadu vecumā (2014. gadā viņu daļa kopējā prombraucēju plūsmā sastādīja 18,2%, 2015. – 18%, 2016. – 17%). Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, latvieši emigrē lielākoties uz Lielbritāniju, Īriju, Vāciju un Norvēģiju.

Pēdējo 14 gadu laikā, pēc Baltijas valstu iestāšanās ES, Baltijas diasporas pārstāvji kļuva par ievērojamu Īrijas iedzīvotāju daļu. Pēc dažām aplēsēm latviešu skaits valstī sastāda ap 30 tūkstošiem. Šo cilvēku prombūtne arī kļuva ļoti manāma pašmājās: Lietuvā un Latvijā katram ir radinieks vai paziņa, kurš dzīvo Īrijā.

Ziņu lente
0