Latvijā joprojām maksā aplokšņu algas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas darba devēji pērn izmaksāja saviem darbiniekiem vairāk nekā 900 miljonus "pelēko" eiro: lielākos zaudējumus Latvijas budžetam radīja tirdzniecība, celtniecība un kravu pārvadājumi.

RĪGA, 7. septembris – Sputnik. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Daces Pelēkās sacītā, Latvijas darba devēji joprojām nav atteikušies no aplokšņu algu izmaksas. Par to liecina VID jaunākais pētījums, vēsta Grani.lv.

Pelēkā pastāstīja, ka lielākos zaudējumus Latvijas budžets ciešu no "pelēkajām" algām tirdzniecības, celtniecības un kravu pārvadājumu nozarē. Tirdzniecība 2017. gada neiemaksāja valsts budžetā 159,2 miljonus eiro nodokļos, celtniecība – 63,4 miljonus eiro, savukārt kravu pārvadājumi – 57,6 miljonus eiro. Taču tās nav visas jomas, kurās darba devēji pieraduši izvairīties no nodokļu nomaksas. Kokapstrādes nozare nesamaksāja 31,9 miljonus eiro nodokļos, nekustamo īpašumu tirgus slēpis no valsts 22,2 miljonus eiro, sabiedriskā ēdināšana – 19,6 miljonus, savukārt lauksaimniecība – 19,1 miljonu eiro.

Eiro - Sputnik Latvija
Bankas Latvijā vēlas aizliegt algas izmaksu skaidrā naudā

Kopumā 2017. gadā darba devēji samaksāja darbiniekiem nedeklarētajās — "pelēkajās" algās 927 miljonus eiro. 

Neskatoties uz to, Pelēkā atzīmēja, ka šī summa ir pat 1,7% mazāka, nekā 2016. gadā, un tādēļ var sacīt, ka situācija uzlabojas. Kā piemēru VID ģenerāldirektore minēja celtniecības nozari, kur nodokļu iztrūkums pērn samazinājies par 2,33%.

Tāpat Pelēkā izkliedēja mītu par to, ka visbiežāk aplokšņu algas maksā Latgalē. Viņa paziņoja, ka tas tā nav, un pārsvarā no nodokļiem izvairās Rīgas darba devēji. Savukārt darbinieki, kuri lielākoties saņem šādas algas, ir pensijas vecuma cilvēki, bez īpašas kvalifikācijas, kuriem, iespējams, trūkst informācijas par savām tiesībām, un viņi nav gatavi strīdēties ar darba devēju vai baidās ziņot VID par algu aploksnē.

Šobrīd VID izmeklē 13 krimināllietas par darba apmaksas pārkāpumiem, pastāstīja Pelēkā.

Ziņu lente
0