Rezidenta liktenis: kā "veiksmīgas integrācijas piemērs" Igaunijā kļuvis par "spiegu"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viņš kritizēja Krieviju un krievvalodīgo aizstāvjus; viņš piedalījās NATO misijā; viņu dēvēja par veiksmīgu integrācijas piemēru – tagad viņu apsūdz spiegošanā Krievijas labā.

RĪGA, 6. septembris – Sputnik, Oļegs Leontjevs. Igaunijas Aizsardzības spēku majoru 38 gadus veco Denisu Metsavasu un viņa tēvu 65 gadus veco Petru Voļinu sakarā ar aizdomām valsts nodevībā aizturēja Igaunijas Drošības policija (KaPo), vēsta Sputnik Igaunija.

Saskaņā ar KaPo datiem, aizturētie piecu gadu laikā nodevuši ziņas, tostarp valsts noslēpumus un slepenu informāciju, Krievijas Federācijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenajai informācijas pārvaldei.

Экскурсия по подземельям бастионов. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas spiegu mānija: Igaunija atklājusi Krievijas "ietekmes aģentu sazvērestību"

Ar ko šī lieta atšķiras no visiem citiem spiegu stāstiem Igaunijā un Latvijā? Ar to, ka Deniss Metsavass nav dzelzceļnieks vai tiesību aizstāvis. Līdz nesenajam laikam viņš kalpojis par "veiksmīgu krievvalodīgo integrācijas piemēru Igaunijas sabiedrībā". Mediji stādīja viņu priekšā kā veiksmīgas "Igaunijas krievu patriota" karjeras piemēru igauņu armijā.

Deniss Metsavass un Petrs Voļins ieguva Igaunijas pilsonību 1990. gados naturalizācija kārtībā. Voļins padomju laikos dienēja PSRS VDK Robežsardzes dienestā, pēc tam Igaunijas Cietumu departamentā, tad aizgājis pensijā.

Sardzes bataljonā (Igaunijas Militārā policija) militārdienestu izgājušais Metsavass palika armijā un uzsāka oficiera mācības. Tāpat viņš izgāja papildkursus Somijas Aizsardzības spēku militārajā skolā un piedalījās NATO militārajā misijā Afganistānā. Majora dienesta pakāpi viņš ieguva 2015. gadā. 2016. gadā publicists Igors Kopitins minēja viņa militārās karjeras stāstu kā parauga cienīgu savā grāmatā "Oficiera veiksme", kas tika izdota ar Igaunijas Aizsardzības ministrijas atbalstu.

Metsavass aktīvi piedalījās Igaunijas krievu jauniešu "patriotiskajā" audzināšanā. Piemēram, viņš pasniedza "Valsts aizsardzības" priekšmetu Tallinas krievvalodīgajā Mustamē reālā ģimnāzijā, savukārt 2014. gadā pat ieņēma trešo vietu Tallinas Izglītības departamenta rīkotajā konkursā "Jaunais gada skolotājs".

2017. gada decembrī Metsavass publiski draudēja ar fizisku izrēķināšanos Tallinas pop grupas "May Day" dibinātājam un dziesmu autoram Sergejam Krutihinam sakarā ar viņa ironisko komentāru Internetā par igauņu karavīriem.

"Krievu propagandas" atmaskotājs

Tāpat Metsavass vairākkārt uzstājās medijos ar Krievijas valsts politikas kritiku. Viņa Facebook lapa joprojām ir pārpildīta ar "atmaskojošām" publikācijām par Krieviju un krievu medijiem, kā arī ar nepatīkamiem izteicieniem par Igaunijas austrumu kaimiņieni un vietējiem krieviem.

Kādā no televīzijas raidījumiem viņš paziņoja, ka "tā dēvēto krievvalodīgo iedzīvotāju aizstāvju retorika Krievijā balstās uz tā, ka viņi safantazējuši sabiedrību, kura ir jāaizstāv".

"Mana dzimtā valoda ir krievu, es mācījos Lasnamē krievu ģimnāzijā, tā kā esmu divkārši krievs. Taču es nejūtu, ka man būtu nepieciešama aizstāvība. Un lai mani nāktu aizstāvēt," — paziņoja Metsavass.

Tādēļ, kas to lai tagad zina, varbūt tos, kuri šodien ir zināmi kā pārliecināti rusofobi un "Igaunijas patrioti", rīt arī arestēs "sakarā ar aizdomām valsts nodevībā" un sadarbībā ar Krievijas izlūkdienestiem.

Ziņu lente
0