Neviens nevēlas rakt kartupeļus: zemniekiem trūkst darbaroku

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasУборка картофеля
Уборка картофеля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemnieku saimniecības Latvijā nevēlas pieņemt darbā cilvēkus "no malas" – daudzi necenšas pēc labākās sirdsapziņas vākt ražu un apstrādāt laukus.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Jau vairākus gadus uzņēmēji Latvijā norāda: darbspējīgie iedzīvotāji dodas prom uz Rietumiem, un valstij draud darbinieku deficīts. Taču situācija nav tik viennozīmīga, Latvijas Avīzes aptaujātie lauksaimnieki apgalvo: cilvēki ir, tikai strādāt negrib.

Kombains kviešu laukā - Sputnik Latvija
Latvijas bezdarbnieki neies strādāt laukā pat par 1100 eiro

Zemnieku saimniecības turpina ražas vākšanu un gatavojas ziemāju sējai. Šajā laikā katrs roku pāris ir zelta vērtē, taču uzticamu cilvēku trūkst. Daudzi "izgrozās" ar radu un draugu palīdzību.

"Strādnieku trūkst. Tādus, uz ko var paļauties, vēl jāpameklē. Visu laiku man palīgus nevajag. Daudzi darbi jau pabeigti, tomēr, piemēram, vēl jāsavāc kartupeļi. Var iztikt arī ar radu un draugu palīdzību," – stāstīja saimniecības "Sidrabi" īpašniece Kokneses pagastā Inita Sproģe.

Daugavpils novada zemnieku saimniecības "Stārķi" galva Roberts Jonāns arī paļaujas uz saviem spēkiem un nepieciešamības gadījumā lūdz talkā dēlu, kurš tāpat strādā lauksaimniecībā.

"Tagad ir daudz sezonas darbu – ražas ievākšana, ziemāju sēja. Nākas tikt galā saviem un kaimiņu saimniecību spēkiem. Darbu varam darīt tikai pārbaudītu cilvēku lokā, kam var uzticēties, kas tā dzīvo un ražu vērtē augstu," – teica Jonāns.

Līdzīga situācija ir arī Valda Piekusa saimniecībā "Oši" Viesītes novadā.

"Cilvēki ir, nav darbaspēka. Daudzi iemācījušies nestrādāt. Daudzi pat vispār negrib vairs strādāt. Taisnība ir pārāk rūgta. Es, saimniecības īpašnieks, nedodu darbu ne tāpēc, ka negribu, bet gan tāpēc, ka nav, kam dot. Rudenī laikos vienmēr ļoti daudz darba. Par sevi teikšu tā: paldies Dievam, mūsu saimniecība ir ģimenes lieta," – piebilda fermeris.

Pēdējos gadu desmitos Latvijā vērojama darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras veiktā aptauja liecina, ka gandrīz 70% uzņēmēju sastapušies ar darbaspēka trūkumu. Visasāk tas vērojams celtniecībā, pakalpojumu jomā, tirdzniecībā un medicīnā.

Uzņēmēji Latvijā ierosina mazināt valsts kontroli pār darbaspēka ievešanu no trešajām valstīm, turklāt cīnās par birokrātisko izdevumu samazināšanu – patlaban dokumentu noformēšana ilgst vairākus mēnešus.

Tomēr Latvijas valdība vēl nav gatava ielaist valstī ārvalstu darbaspēku. Pieņemšanas noteikumi nedaudz atviegloti tikai kvalificētiem kadriem.

Ziņu lente
0