Ukrainas ārlietu ministrs pastāstījis par katastrofālo migrāciju no valsts

CC0 / pixabay / Рабочий на стройке
Рабочий на стройке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins pastāstījis par valsts iedzīvotājiem, kuri pamet valsti.

RĪGA, 4. septembris — Sputnik. Situācija iedzīvotāju aizplūšanas ziņā Ukrainā ir katastrofāla, Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins pastāstīja telekanāla ICTV ēterā.

Viņš uzsvēra, ka ik gadus valsti pamet aptuveni miljons iedzīvotāju. Polijā vien patlaban dzīvo gandrīz pusotrs miljons ieceļotāju no Ukrainas.

Pēdējos gados Ukrainā vērojama iedzīvotāju skaita dabiska samazināšanās. Valsts Statistikas dienesta rīcībā esošie dati liecina, ka 2017. gadā valsts iedzīvotāju skaits samazinājies par 200 tūkstošiem un sasniedzis 42,38 miljonus.

Уборка урожая зерновых. Архивное фото - Sputnik Latvija
Lazdiņš: Latvija neizbēgami aicinās viesstrādniekus no Ukrainas un Baltkrievijas

Sociālās grupas "Reiting" veiktā aptauja apliecināja, ka gandrīz trešā daļa Ukrainas iedzīvotāju gribētu emigrēt. Visbiežāk vēlmi pārvākties uz ārzemēm pauduši respondenti vecumā līdz 35 gadiem.

ANO jaunākie dati liecina, ka Ukraina atrodas starp desmit pasaules valstīm, kas ieņem vadošās pozīcijas "izmiršanas" tempu un mērogu ziņā. Speciālisti prognozē, ka līdz 2050. gadam iedzīvotāju skaits šajās valstīs samazināsies vēl par 15-23%. Galvenie šādas tendences iemesli ir zema dzimstība, augsta mirstība un masveida emigrācija.

Bezvīzu režīma ieviešana ar Eiropas Savienību veicināja viesstrādnieku pieplūdumu no Ukrainas. Pārsvarā tas vērojams Baltijas valstīs – zemas kvalifikācijas darbiniekiem alga tur, šķiet, pieņemama, turklāt ukraiņiem ir svarīgi, ka šajās valstīs iedzīvotāji saprot krievu valodu.

Ziņu lente
0