Erdogans aicinājis pielikt punktu dolāra virsvaldībai pasaulē

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasВизит президента РФ В. Путина в Турцию
Визит президента РФ В. Путина в Турцию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dolāram piesaistītā sistēma ir izvērtusies par milzīgu problēmu, paziņoja Turcijas prezidents.

RĪGA, 4. septembris — Sputnik. Turcijas prezidents Tajips Erdogans uzskata par nepieņemamu situāciju, kurā ASV dolārs ieņem vadošo vietu pasaules tirdzniecībā. Savu viedokli Turcijas līderis pauda Turcijas un Kirgizstānas biznesa forumā Biškekā, vēsta Sputnik Igaunija.

Доллары в руках - Sputnik Latvija
Politika
Informācijas avoti Briselē: ES pārstās maksāt par Irānas naftu dolāros

"Nepieciešams pielikt punktu dolāra virsvaldībai starptautiskajā tirdzniecībā, izmantojot norēķinus nacionālajās valūtās," – viņš uzsvēra.

Turcijas prezidents atzīmēja, ka dolāram piesaistītā sistēma ir "pārvērtusies par lielāko problēmu", tostarp arī viņa valstij. Šī iemesla dēļ Tajips Erdogans norādīja, ka valūtu kursu manipulāciju mērķis ir radīt šaubas par Turcijas ekonomikas spēku un stabilitāti.

"Taču, pateicoties valdības veiktajiem pasākumiem un turku tautas apņēmībai, šis mēģinājums nav vainagojies ar panākumiem," – piebilda Turcijas valsts vadītājs.

Ne tikai Ankara vien uzskata par nepieciešamu atbrīvot pasaules ekonomiku no dolāra. Vairāku valstu valdības ne tikai diskutē par to, bet arī sper attiecīgos soļus. Piemēram, vienošanos par nacionālo valūtu izmantošanu tirdzniecības operācijās noslēgusi Irāna un Irāka. Par to intervijā aģentūrai Mehr ziņoja Irākas un Irānas Tirdzniecības palātas priekšsēdētājs Jahja al Ishaka.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans - Sputnik Latvija
Erdogans vēlas iekļaut BRICS sastāvā Turciju

"Mēs esam atteikušies no dolāru operācijām, lielākā daļa tirdzniecisko darījumu notiks eiro, Irānas riālos un Irākas dināros," – viņš paziņoja.

Jautājumu par pāreju pie norēķiniem nacionālajās valūtās apspriež arī Krievija. Šī gada augusta vidū KF finanšu ministrs Antons Siluanovs informēja par to, ka būtiski samazināti valsts rezervju ieguldījumi ASV aktīvos.

"Pēc būtības, dolārs, kurš tika uzskatīts par pasaules valūtu, kļūst par riskantu instrumentu norēķiniem" – paskaidroja Krievijas Finanšu ministrijas vadītājs.

Ziņu lente
0