Kāpēc Marseļas iedzīvotāji pieprasa saglabāt McDonald's

© Sputnik / Джина Мун / Pāriet pie mediju bankasMcDonald's
McDonald's - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
McDonald's palicis vienīgais sabiedriskās dzīves centrs Marseļas nelabvēlīgā rajonā – ģimenēm ar bērniem nav citu izklaides iespēju.

RĪGA, 3. septembris — Sputnik. Franči atkal cīnās ar slaveno ātrās ēdināšanas tīklu McDonald's, tomēr šoreiz ar neparastu nolūku — viņi pieprasa saglabāt tīkla restorānu Marseļā, vēsta The Telegraph.

Pirms divdesmit gadiem Francijas fermeris Žozē Bovē ar buldozeri nojauca McDonald's, protestējot pret ASV Rokfora siera nodevām. Tikai pagājušajā mēnesī petīciju pret tīkla restorāna atvēršanu Oleronas salā Biskajas līcī parakstījuši vairāk nekā 80 tūkstoši cilvēku. Izcilās kulinārijas kultūras valsts regulāri protestē pret ASV ēstuvēm.

Мигранты в лодке - Sputnik Latvija
Francija paver durvis migrantiem

Tomēr Marseļas iedzīvotāji uzsākuši juridisku un politisku karu ar McDonald's, taču nevis ar mērķi atbrīvoties no restorāna, bet gan tādēļ, lai to saglabātu.

Marseļas mērs konservators Žans Klods Godēns un senatore sociāliste Samija Gali apvienojās kopējā mērķa labā. Ja McDonald's lems slēgt savu restorānu Marseļas rajonā Saint-Barthélemy, kas cieš no narkotikām, vardarbības un bezdarba, senators apsolījis līkt tīklam šķēršļus pārējā Marseļā.

Šajā McDonald's strādā 77 cilvēki, kas padara to par otro privātu darbadevēju rajonā, kur bezdarba līmenis sasniedz 30% — trīs reizes lielāks nekā vidēji valstī. Kādreiz McDonald's iekaroja atzinību, nodarbinot vietējos jauniešus, kas pametuši skolu vai nesen atbrīvojušies no ieslodzījuma. Tagad viņi visi baidās zaudēt darbu.

Restorāna darbinieki ar aizdomām izturas pret tīkla plāniem pārdot veikalu, lai vēlāk šajās telpās tiktu iekārtots Āzijas restorāns — viņi domā, ka tas ir vienkārši veids slēgt iestādi, neizmaksājot štatu samazināšanas pabalstu. Pagājušajā nedēļā viņi panāca tiesas ordera izrakstīšanu, kas aizliedz restorāna pārdošanu.

Maiznīca, miesnieka veikals un frizētava rajonā jau ir slēgti. Pēc vietējo iedzīvotāju teiktā, McDonald's tagad ir vienīgais sabiedriskās dzīves centrs. Ģimenēm ar bērniem nav citu izklaides iespēju.    

Ziņu lente
0