NATO aviācija atjaunoja treniņus Igaunijā

© Wikipedia / Wo st 01Vācijas Gaisa spēku iznīcinātājs Eurofighter
Vācijas Gaisa spēku iznīcinātājs Eurofighter - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc incidenta ar pazudušo kaujas raķeti NATO aviācija atsākusi lidojumus virs Igaunijas teritorijas.

RĪGA, 3. septembris — Sputnik. Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāji Eurofighter veic treniņu lidojumus Igaunijas gaisa telpā, vēsta Sputnik Igaunija.

Treniņi tiks rīkoti nedēļas laikā darbdienās zemā augstumā, bet ne zemāk kā 152 metri. Kaujas lidmašīnas izlido no NATO aviobāzes Emari ciematā. Igaunijas aizsardzības spēkos precizēja, ka vācu piloti plāno izpildīt savus uzdevumus tālu no apdzīvotām vietām. Vai lidmašīnās būs kaujas raķetes, netiek ziņots.

Один из истребителей  JAS-39 Gripen на военном аэродроме Эмари - Sputnik Latvija
NATO aviācija atjaunojusi lidojumus Igaunijas debesīs

Iepriekš vēstīts, ka 7. augustā Spānijas GKS iznīcinātājs nejauši palaida "gaiss-gaiss" klases kaujas raķeti AIM-120 AMRAAM, atrodoties virs Igaunijas dienvidu daļas. Raķetes lidojuma trajektorija, atrašanās vieta un stāvoklis tiks precizēti, bruņotie spēki sāka raķetes meklējumus. Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass nosauca notikušo par "briesmīgu incidentu" un apsprieda situāciju ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. Viņš lūdza aliansi nopietnāk izturēties pret šo gadījumu un noskaidrot visas incidenta nianses.

Baltijas valstīm nav gaisa patrulēšanai piemērotu lidmašīnu, tādēļ kopš 2004. gada aprīļa (pēc viņu iestāšanās NATO) ar gaisa telpas aizsardzību rotācijas kārtībā nodarbojas Ziemeļatlantijas alianses valstu lidmašīnas, kuras bāzējas Lietuvā Zokņu lidlaukā, piecu kilometru attālumā no Šauļiem. Emari aviācijas bāze kopš 2014. gada kļuva par papildus platformu NATO lidmašīnu izvietošanai. NATO samitā Čikāgā 2012. gadā misija tika pagarināta uz nenoteiktu laiku.    

Ziņu lente
0