Katrs ceturtais tūroperators Latvijā atrodas uz bankrota sliekšņa

© Tommie Hansen / Woman at La Pelosa beach, north SardiniaДевушка на пляже Ла Пелоза, Северная Сардиния
Девушка на пляже Ла Пелоза, Северная Сардиния - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
AS "Kredītinformācijas Birojs" valdes loceklis Intars Miķelsons sniedz Latvijas tūrisma tirgus statistiku.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. No 208 Latvijā reģistrētajām kompānijām, kuras sniedz tūrisma pakalpojumus, tikai 69 strādā tā dēvētajā zaļajā zonā, tas nozīmē, ka viņām nav nodokļu parādu un finanšu grūtību, paziņoja Dienas Bizness AS "Kredītinformācijas Birojs" valdes loceklis Intars Miķelsons.

Отдых на острове - Sputnik Latvija
Paļgovs: vēl vienam tūroperatoram bijušas līdzīgas problēmas

Pēc viņa sacītā, 55 tūroperatori atrodas uz bankrota sliekšņa, tātad viņiem ir lielas finanšu grūtības, savukārt 46 tūrisma kompānijām ir nodokļu parādi jeb kavēti maksājumi par kopējo summu vairāk nekā 206 tūkstoši eiro. Četrdesmit tūroperatoriem šobrīd ir aktīvs maksātnespējas vai likvidācijas process.

"Salīdzinot ar citām nozarēm, šie rādītāji nav slikti, jo, piemēram, pārtikas rūpniecības nozarē vidējie kredītreitinga rādītāji ir vēl zemāki, taču šajā gadījumā galapatērētājam (pircējam) risks, ka pakalpojums netiks sniegts, nepastāv. Turpretī tūrisma nozarē risks skar katru, kurš ceļojumu neorganizē pats, bet uztic trešajām pusēm. Persona, kas iegādājas ceļojumu no tūrisma operatora, savā veidā to kreditē, un, ja operatoram ir finansiālas problēmas, tad klientiem pastāv reāli draudi palikt bez naudas un bez ceļojuma," — teica Miķelsons.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, pagājušās nedēļas beigās tūrisma aģentūra "Prieks Tūre" nolēma pārtraukt savu darbību. "Prieks Tūre" portāls nedarbojas, tā birojā no klientiem pieņem iesniegumus par naudas atgriešanu. Tūristi pastāstīja žurnālistiem, ka grasījās doties braucienā pēc pāris dienām, taču par atcelšanu viņiem paziņoja draugi un paziņas, nevis pats tūroperators.

Savu bankrotu kompānija skaidro, tostarp, ar netipiski karsto vasaru Latvijā. SIA "Prieks Tūre" valdes priekšsēdētājs Sergejs Ivasjuta paskaidroja, ka līdz pēdējam pastāvēja cerība savākt nepieciešamos līdzekļus kompānijas darbības turpināšanai.

Ресторанчики и кафе Вецриги - Sputnik Latvija
Tez Tour vadītājs pastāstīja, kas Latvijā tiek pārdots vislabāk

"Visu vasaru mēs lidojām ar pustukšām lidmašīnām un braukājām ar pustukšiem autobusiem. Cerējām, ka – OK, laikapstākļi pasliktināsies, sāks līt, un cilvēki sāks pirkt tūres. Taču situācija neuzlabojās, mēs to nesagaidījām. Un beigu beigās pieņēmām lēmumu neaiziet vēl lielākos mīnusos." Vēstules ar šādu pašu skaidrojumu saņēma arī kompānijas partneri.

"Prieks Tūre" vadītājs uzsvēra, ka kompānijai pietiks naudas, lai izmaksātu klientiem naudu par nenotikušajiem braucieniem. Tūroperators pat cer pārvarēt radušās finanšu grūtības un ar laiku atjaunot darbu. Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centrs šaubās, ka "Prieks Tūre" izdosies iegūt darbības turpināšanai nepieciešamo licenci.

Ziņu lente
0