Igaunijas prezidente Narvā: par naudu un politiku nejautāt

© Фото Facebook / Kersti KaljulaidIgaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas
Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Narvas nacionālo kultūras biedrību pārstāvjiem ieteica neuzdot Igaunijas prezidentei jautājumus par politiskiem tematiem un nelūgt finansējumu.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Pirms Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas tikšanās ar Narvas vietējo sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem pilsētas ierēdņi sarīkoja instruktāžu un pastāstīja, par ko nevajadzētu runāt ar valsts vadītāju, raksta Sputnik Igaunija.

"Par naudu nejautāt, par politiku nejautāt," tā viena no Sputnik Igaunija sarunas biedrenēm, kura palūdza nenosaukt viņas uzvārdu, paskaidroja uzstādījumu, kuru Narvas pilsētas valdes darbinieki it kā devuši vietējām nacionālajām biedrībām pirms viņu tikšanās ar Kaljulaidi.

"Lai viss ir delikāti un mēs ierastos nacionālajos tērpos. Finanšu un politikas jautājumus lai neuzdodam," turpināja viņa.

Премьер-министр Марис Кучинскис (слева) на встрече с президентом Раймондсом Вейонисом - Sputnik Latvija
Latvijas prezidents paskaidroja, kādēļ nebrauks strādāt uz krievvalodīgu pilsētu

Taču patiesībā nacionālajām biedrībām pat ļoti trūkst naudas, jo dažus no viņu projektiem neatbalsta Integrācijas fondā un fondā "Kultūras kapitāls".

Valērijas Jaegers, Tautu nama vadītājs, kur notika tikšanās, apgalvo, ka nekādu aizliegumu neesot bijis, nacionālajām kultūras biedrībām vien "ieteica" koncentrēties sarunas laikā ar prezidenti uz nacionālo kultūru tematiem un uz savas radošās mākslas.

Narvas Tatāru kopienas vadītāja Marjama Mališeva pastāstīja, ka tikšanās Tautu namā aizritēja draudzīgā gaisotnē, ar krievvalodīgajiem pārstāvjiem Kaljulaida runāja krievu valodā.

Mališeva nodeva viešņai uzrunu ar lūgumu palīdzēt memoriālā uzraksta atjaunošanas jautājumu atrisināšanai, kurš atrodas Narvas piepilsētā, tatāru kapsētā, un šī memoriāla labiekārtošanā. Kā skaidro Mališeva, pilsēta šo problēmu neatrisinās, nepieciešamas valsts investīcijas.

Яна Тоом - Sputnik Latvija
Eirodeputāte pastāstīja, pie kā novedusi Krievijas dēmonizācija Rietumos

"Viņa atbildēja uz mūsu jautājumiem. Visi palika apmierināti. Lielākoties saruna Tautu namā notika krievu valodā, un viņa runāja praktiski bez akcenta," dalās savos iespaidos par tikšanos ar valsts vadītāju Narvas Krievu biedrības "Rusič" vadītājs Vladimirs Antipovs.

Pēc viņa sacītā, prezidente ir gatava palīdzēt Narvas biedrībām un ieteica praktiskā darbībā vērsties šajos vai citos jautājumos pie viena no Prezidenta kancelejas darbiniekiem, kuri arī piedalījās šajā tikšanās reizē.

Narva ir viskrievvalodīgākā Igaunijas pilsēta, 96% iedzīvotāju uzskata krievu valodu par dzimto. Pērnā gada beigās Kaljulaida Jaungada intervijā telekanālam ETV+ solīja uz mēnesi pārvākties strādāt uz Narvu, lai parādītu, ka "igauņu kopiena, igauņu sabiedrība sastopama Narvā, vērtē Narvu". Šonedēļ viņa izpildīja savu solījumu un ieradās šajā pilsētā.    

Ziņu lente
0