Krievus sadzirdējuši: ANO komiteja iesaka Latvijai pārskatīt skolu reformu

© Sputnik / Sergey MelkonovAkcija krievu skolu aizsardzībai Rīgā
Akcija krievu skolu aizsardzībai Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO Rasu diskriminācijas likvidācijas komitejas slēdzienā tieši teikts, ka skolu reforma Latvijā ierobežo mazākumtautību likumīgās tiesības uz izglītību dzimtajā valodā un varasiestādēm vēlreiz derētu izvērtēt tās sekas.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. ANO Rasu diskriminācijas likvidācijas komiteja noraizējusies par ziņojumiem, ka esošā Latvijas valodas politika pārkāpj nacionālo mazākumtautību tiesības izglītībā, sabiedrības un politiskajā dzīvē, kā arī nodarbinātībā, teikts komitejas gala ziņojumā. Ar pilnu slēdziena tekstu iespējams iepazīties komitejas mājaslapā.

Iepriekš Latvijas ĀM, pamatojoties uz provizorisko komitejas preses paziņojumu pasteidzās paziņot, ka šī ANO instance pozitīvi vērtē Latvijas progresu diskriminācijas apkarošanā.

Krievu skolu aizstāvības štāba demonstrācija 1. maijā Rīgā - Sputnik Latvija
"Rudens vētra" vai "Brīvības maršs": LKS izvēlas jaunās akcijas nosaukumu

Saskaņā ar komitejas ziņojuma beidzamo teksta variantu, galvenais pamats uztraukumam ir skolu reforma, kura ierobežo krievu valodas izmantošanu. Tā, pēc komitejas domām, "radīs nevajadzīgus ierobežojumus izglītībai mazākumtautību valodās".

Pastāv pretenzijas arī valodas prasībām darba tirgū, jo tās "spēj novest pie tiešas vai netiešas mazākumtautību diskriminācijas, mēģinot iekārtoties darbā sabiedriskās un privātās iestādēs".

Komiteju sasniegušas ziņas par to, ka valodas prasības ierobežojušas mazākumtautību dalību sabiedrības un politiskajā dzīvē, kā arī piekļuvi pamatpakalpojumiem.

Eksperti iesaka Latvijai veikt nepieciešamos pasākumus, lai valodas politika un likumdošana nenoved pie tiešas vai netiešas diskriminācijas.

"Komiteja iesaka valstij pārliecināties, ka nepastāv nevajadzīgi ierobežojumi pieejai izglītībai mazākumtautību valodās. Pārskatīt Izglītības likuma grozījumu nepieciešamību, kuri radīs turpmākos ierobežojumus stundu skaitam mazākumtautību valodās valsts un privātajās skolās," teikts slēdzienā.

Rekomendācijas sakarā ar Valsts valodas likumu komiteja izsaka jau ne pirmo reizi: Latvija ir jāizdara tā, lai Valsts valodas likums "nenovestu pie nevajadzīgiem ierobežojumiem, kuri varētu ietekmēt etniskās diskriminācijas veidošanos vai nostiprināšanos". Jāseko tam, lai valodas politika netraucētu etnisko mazākumtautību pārstāvjiem iekārtoties darbā valsts un privātajā sektorā.

Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova - Sputnik Latvija
Zaharova konstatēja Latvijas varasiestāžu liekulību

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 8. un 9. augustā ANO Komiteja 96. sesijas laikā Ženēvā izskatīja kārtējo Latvijas ziņojumu par ANO 1965. gada Konvencijas izpildīšanu par visu rasu diskriminācijas formu likvidēšanu laika posmā no 2008. līdz 2016. gadam. Devītajā augustā Latvijas ĀM paziņoja, ka "ANO Rasu diskriminācijas likvidācijas komitejas eksperti pozitīvi vērtē būtisko progresu, kuru Latvija sasniegusi visu diskriminācijas veidu apkarošanā".

Latvijas Cilvēktiesību komitejas valdes loceklis Aleksandrs Kuzmins, kurš piedalījās ANO Rasu diskriminācijas likvidācijas komitejas sēdē, atzīmēja, ka šāds secinājums tika izdarīts, pamatojoties vien uz īsu preses paziņojumu, savukārt ar gala secinājumus eksperti paziņos augusta beigās. Tieši šis gala slēdziens publicēts 30. augustā.

Gala dokumentā eksperti patiešām atzīmē vairākus pozitīvos aspektus, tostarp, vairāku starptautisko cilvēktiesību dokumentu ratifikāciju Latvijā. Taču ievērojami vairāk uzmanības veltīts problēmām un rekomendācijām.    

Ziņu lente
0