Lietuvā uz mūžu notiesātājiem būs tiesības lūgt priekšlaicīgu atbrīvošanu

© pexelsЗаключенный
Заключенный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc 20 gadu pavadīšanas ieslodzījumā notiesātais varēs palūgt izskatīt priekšlaicīgas atbrīvošanas iespēju ar nosacījumu, ka noziedznieks nav sabiedrībai bīstams un atzinis savu vainu.

RĪGA, 30. augusts – Sputnik. Lietuvas Ministru Kabinets atbalstīja Kriminālkodeksa grozījumus, kuri ļauj uz mūžu notiesātajiem pēc 20 gadu pavadīšanas cietumā lūgt atbrīvošanu, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Tieslietu ministrijas preses dienestu.

Ministrija piedāvā likumprojektu, saskaņā ar kuru ieslodzītais, kas pavadījis aiz restēm vismaz 20 gadus, drīkst iesniegt apgabaltiesā lūgumu pārskatīt piemēroto soda mēru.

Алкоголизм - Sputnik Latvija
Lielbritānijā ierosināts aizliegt bijušajiem ieslodzītajiem lietot alkoholu

Ja tiesa piekritīs mīkstināt spriedumu, tad tā noteiks ne mazāk kā piecus un ne vairāk kā desmit gadu papildu cietumsodu. Izciešot sodu, ieslodzītajam tiks piešķirta priekšlaicīga atbrīvošana.

Gadījumā, ja tiesa noraidīs ieslodzītā lūgumu, viņš var vērsties Apelācijas tiesā divu gadu laikā kopš sprieduma paziņošanas brīža.

Tieslietu ministrs Elvīns Jankēvičs pastāstīja, ka Lietuvas KK grozījumi tiek izskatīti sakarā ar pērnā gada Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) rīkojumu par cilvēka pamata brīvību pārkāpumiem republikā.

"Pērnajā gadā Eiropas Cilvēktiesību tiesa konstatēja, ka Lietuva pārkāpj Konvencijā garantētās cilvēka tiesības un pamata brīvības, jo nesniedz ieslodzītajiem reālu mūža ieslodzījuma sprieduma mīkstināšanas praksi. Tiesa izvērtēja šos normatīvos trūkumus Lietuvā kā ieslodzīto spīdzināšanu," — stāsta ministrs.

Restes kolonijā - Sputnik Latvija
Igaunijas cietumos tiks aizliegta smēķēšana

Izskatot brīvības atņemšanas termiņa samazināšanas lūgumus, tiesnešiem būs jāņem vērā speciālistu secinājumi, kuri detalizēti aprakstīs notiesātā personību, noziedznieka uzvedību brīvības atņemšanas iestādē, kā arī to, vai notiesātais atzīst savu vainu un nožēlo pastrādāto noziegumu.

Arī cietušie un viņu pārstāvji varēs paust savu viedokli par notiesātā lūgumu. Tas tiks ņemts vērā tiesas lēmuma pieņemšanas laikā, tieši tāpat kā prokurora un cietuma priekšnieka viedoklis, kurā tiek izpildīts spriedums.

Tiesas sēdē pieņemto lēmumu varēs apstrīdēt Lietuvas Apelācijas tiesā.

Ziņu lente
0