ASV spēs apiet tērauda un alumīnija importa kvotas no vairākām valstīm

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 23. marta ASV ieviesa jaunas nodevas tērauda un alumīnija produkcijai – 25% tēraudam un 10% alumīnijam.

RĪGA, 30. augusts – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja rīkojumus, kuri atļauj atsevišķus izņēmumus noteiktajām kvotām tērauda piegādēm uz ASV no Dienvidkorejas, Brazīlijas un Argentīnas, tiek ziņots Baltā nama mājaslapā.

Saskaņā ar publicētajiem dokumentiem, ASV tirdzniecības ministrs pēc saskaņošanas ar Valsts departamenta vadītājiem, Finanšu ministriju, Aizsardzības ministriju un virkni citu ierēdņu iegūst tiesības sniegt izņēmumus no kvotām tērauda vai alumīnija izstrādājumu piegādēm vairākās pozīcijās no tā dēvētā ASV Harmonizētā tarifu tīkla (pēc būtības – preču nomenklatūra muitas nolūkos).

ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
Burbons, sviests, tērauda produkcija: ES sagatavojusi Trampam atbildes nodevas

Rīkojumos minētās pozīcijas attiecas uz tēraudu no Dienvidkorejas, Brazīlijas un Argentīnas, kā arī uz alumīniju no Argentīnas. Šādas piegādes ar nodevām netiks apliktas.

Amerikas pircēji varēs palūgt izņēmuma piešķiršanu no kvotām, tikai ja nespēs nodrošināt savas vajadzības uz iepirkumu rēķina no ASV ražotājiem.

No 23. marta ASV ieviesa jaunas nodevas tērauda un alumīnija produkcijai – 25% tēraudam un 10% alumīnijam. Augustā, sakarā ar attiecību pasliktināšanos ar Ankaru, Vašingtona dubultoja nodevas šo metālu iegādei no Turcijas.

Atbildes kārtā vairākas valstis paziņoja par saviem mēriem. Piemēram, Ķīna ieviesa nodevas amerikāņu lauksaimniecības produkcijai, lielākoties no štatiem, kuros vēlēšanās balsotāji atbalstīja Trampu.

Krievija paziņoja šo ASV lēmumu par neleģitīmu un no 5. augusta ieviesa jaunas importa nodevu likmes virknei Amerikas preču. Preču skaitā, kas tiks apliktas ar nodokli, ietilpst atsevišķi transportlīdzekļu veidi kravu pārvadāšanai, ceļu celtniecības tehnika, naftas un gāzes aprīkojums, metāla apstrādes un zemes iežu urbšanas instrumenti, optiskā šķiedra. Šo nodevu likmes sastādīs no 25% līdz 40%.

Ziņu lente
0