Pētījums liecina: Latvijas iedzīvotājiem jāmet pie malas dzeršana

© Sputnik / Sergey MelkonovLatijas ogu vīns
Latijas ogu vīns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesenā pētījuma rezultāti liecina, ka bīstama ir jebkāda alkohola deva, un Latvijas iedzīvotāji tā dēļ mirst teju vai visbiežāk pasaulē.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. 2016. gadā gandrīz 3 miljoni cilvēku miruši alkohola lietošanas rezultātā. Par to liecina medicīniskajā žurnālā Lancet publicētais pētījums.

Septiņas no desmit valstīm ar augstāko mirstības līmeni atrodas Baltijas reģionā, Austrumeiropā un Centrālāzijā: Krievija, Ukraina, Lietuva, Baltkrievija, Mongolija, Latvija un Kazahstāna. Atlikušās trīs — Lesoto, Burundi un Centrālāfrikas Republika.

Официантка в кафе - Sputnik Latvija
Alkoholiķus glauda pa galvu, bet strādnieku nav: problēmas Baltijas valstīs ir līdzīgas

2016. gadā vairāk nekā 2 miljardi cilvēku  lietoja alkoholu, 63% viņu vidū — vīrieši. Viņu ieradumi dažādās valstīs atšķiras, piemēram, Lielbritānijā "standarta deva" ir 8 grami tīra alkohola, Austrālijā — 10 grami, ASV — 14, Japānā — 20 grami. Ar alkohola lietošanu pētnieki saista 23 veidu slimības un traumas, tostarp arī sirds un asinsvadu slimības, dažu veidu vēzis, aknu ciroze un diabēts, tuberkuloze, traumas, kas izdarītas sev un citiem, nelaimes gadījumi, ieskaitot saindēšanos un noslīkšanu, traumas, kas gūtas, izmantojot transporta līdzekļus alkohola reibuma stāvoklī.

Žurnāla Lancet redaktors Ričards Hortons secināja: alkohols ir viens no galvenajiem nāves iemesliem visā pasaulē. Mītu par to, ka viena vai divas glāzes vīna dienā nāk par labu veselībai, var uzskatīt par gāztu.

Lielāko uzmanību pētījuma rezultātiem nāktos pievērst uzmanību ierēdņiem veselības aprūpes jomā valstīs, kur mirstība alkohola rezultātā ir īpaši augsta, ieskaitot Latviju.    

Ziņu lente
0