Iedzēra, neuzvilka ķiveri, nositās: Latvijā pieaug nāves gadījumu skaits darbā

© Sputnik / Igor ZaremboEkskavators
Ekskavators - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn visvairāk nelaimes gadījumu ar letālu iznākumu notika transporta jomā, noliktavu biznesā un celtniecībā.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Kopš gada sākuma Latvijā nelaimes gadījumu rezultātā darba vietā bojā gājuši jau 20 cilvēki, kamēr visa pērnā gada laikā bojā gāja 21 cilvēks, vēsta LTV.

Pēdējais šāds gadījums noticis pavisam nesen. Jūrmalā Dubultu Kultūras un izglītības centra rekonstrukcijas laikā bojā gājis būvuzņēmuma Eigers Vertex strādnieks. Bojāgājušais celtnieks veica pēdējos darbus pirms objekta nodošanas ekspluatācijā un nokrita no liela augstuma. Saskaņā ar provizorisko informāciju, viņš nebijā ievērojis drošības noteikumu. Liecinieki, ar kuriem izdevies parunāt LTV žurnālistiem, uz anonimitātes nosacījumiem pastāstīja, ka pastāv aizdomas, ka bojāgājušais celtnieks bijis piedzēries. Vēl viens aculiecinieks pastāstīja, ka pēc tam, kad vīrietis izkritis no celtniecības groza, viņam centušies uzvilkt galvā ķiveri.

Нож - Sputnik Latvija
Baltijas valstīs reģistrēta lielākā mirstība uzbrukumu rezultātā

Darba inspekcija, kura kopā ar Valsts policiju izmeklē notikuma iemeslus, atzīmē: pēc 14. augusta datiem, nāves gadījumu statistika darba vietā ir uztraucoša — 20 cilvēki. Visa pagājušā gada laikā bojā gāja 21 cilvēks.

Visvairāk bojāgājušo vidū bijis transporta un noliktavu biznesa jomas strādnieku — 8 cilvēki. Otrajā vietā pēc bīstamības pakāpes bijusi celtniecība, pērn bojā gāja pieci šīs nozares strādnieki.

Darba inspekcija nereti nonāk pie secinājuma, ka nelaimes gadījumā ar letālu iznākumu vainīgas ir abas puses — gan darba devējs, gan pats darbinieks. Kaut arī šos gadījumus izmeklē arī Valsts policija, nav datu par to, cik krimināllietu tika slēgts bez rezultāta, cik nonāca līdz tiesai — policija šādu statistiku neveic.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka nāves gadījumu skaits darba vietās pieaudzis arī saistībā ar darbinieku veselības traucējumiem. No janvāra līdz jūlija tika reģistrēts 31 nāves gadījums darba vietā, kamēr visa 2017. gada laikā reģistrēti tika vien 33 gadījumi.

Pēc Valsts darba inspekcijas pārstāves Sandras Zariņas sacītā, visbiežāk darba vietā mirst vīrieši, tādēļ ka viņi mazāk velta uzmanības veselības problēmām.

Pats jaunākais no darba vietā mirušajiem šogad bija 40 gadus vecs vīrietis, viņš strādājis par palīgu virtuvē. Pati vecākā bijusi 77 gadus veca sieviete-pastniece. "Visas šīs profesijas ir saistītas ar fizisku slodzi," uzsvēra Zariņa.    

Ziņu lente
0