PVD izmeklē: kā ĀCM vīruss nokļuva cūkkopju saimniecībā

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasCūkas
Cūkas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Druvas Unguri" saimniecībā tika ievērotas visas drošības prasības, taču Āfrikas cūku mēra vīruss tomēr iekļuva saimniecībā.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Nedrīkst izslēgt varbūtību, ka Āfrikas cūku mēris (ĀCM) nokļuva Saldus lopkopju kompleksā "Druvas Unguri" ar autotransporta vai koka skaidu palīdzību, vēsta Skaties.lv.

ĀCM uzliesmojums "Druvas Unguri" saimniecībā kļuva par lielāko valstī kopš 2014. gada — iznīcināt nāksies vairāk nekā 15 tūkstošus lopu. Saldus ferma ir viena no lielākajām Latvijā, tādēļ zaudējumi vietējās cūkgaļas tirgū var būt jūtami.

Truši - Sputnik Latvija
Lietuviešu fermeriem ieteiks audzēt trušus cūku vietā

Kā pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere, pēc cūku uzturēšanas sistēmu un cūku fermas bioloģiskās drošības pasākumu pārbaudes eksperti konstatēja, ka bioloģiskās drošības sistēma tika pastāvīgi ievērota.

"Tomēr nevar izslēgt iespēju, ka vīruss novietnē nonācis ar zāģu skaidām, kas ļoti lielā apjomā regulāri tika ievestas novietnēs un izmantotas pakaišiem. Tas ir pozitīvi no cūku labturības, taču ne no biodrošības viedokļa. Tāpat vīruss novietnē varēja nonākt ar autotransportu, kas gan tika regulāri dezinficēts, taču tai pašā laikā ļoti intensīvi izmantots gan izvedot cūkas ārpus novietnes uz kautuvi, gan cūku kompleksa teritorijā, pārvadājot cūkas no viena korpusa uz otru," atzīmēja Meistere.

Viņa piebilda, ka epidemioloģiskā izmeklēšana reti var sniegt tiešu un nedivējādu atbildi uz jautājumu, kā tieši ĀCM vīruss nonācis cūku fermā. Eksperti var noteikt tikai iespējamos infekcijas iekļūšanas ceļus kompleksa teritorijā, taču konkrētu saslimšanas izraisītāju identificēt nav iespējams.

Šobrīd uzņēmumā "Druvas Unguri" jau ir likvidēti 7 323 cūkas, piebilda Meistere.    

Ziņu lente
0