Meža īpašnieks: ja zviedri maksā vairāk, kāds tur vairs patriotisms

CC0 / unsplash / Небо сквозь кроны
Небо сквозь кроны - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažkārt nākas saskarties ar tādiem pircējiem, kuri vienkārši meklē muļķus, pastāstīja konkursa "Sakoptākais mežs" pusfinālists Aivars Bergmanis.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Vietējie pircēji piedāvā nesalīdzināmi mazāku cenu par mežu, nekā ārzemnieki, pastāstīja konkursa "Sakoptākais mežs" pusfinālists Aivars Bergmanis, raksta la.lv.

Uzņēmējam pieder trīssimt hektāru meža Kabiles pagasta "Dravās". Apmēram trešdaļa no šīs platības ir jauni koki, par tiem nav jāmaksā īpašuma nodoklis.

Лесозаготовительная машина - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji brauc uz Kanādu cirst mežu. Alga – 40 tūkstoši

Agrāk Bergmaņa saimniecība bijusi vēl lielāka, taču 17 hektārus vietā, kur nav ceļu, viņš pārdeva zviedriem, jo viņi piedāvāja labāku cenu, salīdzinot ar vietējiem pircējiem. Šobrīd Bergmanis palīdz vienam rīdziniekam pārdot 20 hektārus sakopta meža. Firma, kas reklamē sevi kā vietējā, piedāvāja par visu samaksāt 10 tūkstošus eiro. Pārdot vai nepārdot – jautājums neradās – protams, nē. Firma padomāja un piedāvāja 20 tūkstošus eiro. Taču pazīstama zviedru kompānija piedāvā par šiem 20 hektāriem 42 tūkstošus eiro.

Turklāt pircējam nebūt nerūp, ka no jaunā meža nebūs peļņas vēl kādus piecpadsmit gadus.

"Var jau būt, ka man gadījās satikties ar tādiem pircējiem, kas meklē muļķus. Ir jau arī tādas firmas, ka vienudien lēti nopērk, bet jau otrā dienā dārgi pārdod ārzemniekiem un pelna kā starpnieki. Mežsaimniecība viņus nemaz neinteresē.

Tomēr tendence tāda ir – ārzemnieki maksā vairāk un kāds tad tur vairs patriotisms," — saka uzņēmējs.

Kas attiecas uz tiem, kas meklē muļķus, Bergmanis ar nožēlu saka, kas meklē – tas atradīs.

Kā jau rakstīja Sputnik, Latvija ieņem piekto vietu Eiropas Savienībā pēc mežu daudzuma, tie klāj vairāk nekā pusi valsts teritorijas.

Ziņu lente
0